Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβός:Η παγκόσμια ελίτ ζητά "ριζική αλλαγή"

Τόσο η παγκόσμια οικονομική ελίτ στο φόρουμ WEF όσο και οι διαδηλωτές στα ιγκλού του ελβετικού Νταβός συμφωνούν ότι η παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα είναι το Νο1 ένα πρόβλημα της διεθνούς οικονομίας.

Νταβός:Η παγκόσμια ελίτ ζητά ριζική αλλαγή
Παγκόσμιοι ηγέτες, κεντρικοί τραπεζίτες, επιχειρηματίες οικονομολόγοι και διανοητές έχουν συγκεντρωθεί στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός για την πρώτη πλήρη συνεδρίαση του World Economic Forum, ενώ το χιόνι ξεπερνά το 1,5 μέτρο, οι διαδηλωτές του κινήματος Occupy Davos διαμαρτύρονται για την παγκόσμια ανισότητα και πολλοί από τους -ζάμπλουτους προφανώς- συμμετέχοντες του φόρουμ ζητούν επίσης «ριζική αλλαγή του συστήματος». 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Global Poll, η πλειονότητα της παγκόσμιας οικονομικής κι επιχειρηματικής ελίτ που έχει συγκεντρωθεί στο Νταβός για την κορυφαία ετήσια συνάντηση πιστεύει ότι η εισοδηματική ανισότητα είναι τεράστιο πρόβλημα το οποίο πλήττει σοβαρά την οικονομία και ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι ιδέες που ανταλλάσσονται στις πολυτελείς αίθουσες του φόρουμ μοιάζουν να απηχούν τα συνθήματα των διαδηλωτών του κινήματος Occupy Davos, που έχουν συγκεντρωθεί επίσης στο ελβετικό θέρετρο με κεντρικό σύνθημα «μην τους αφήνετε να αποφασίζουν για εσάς».

Οι διαδηλωτές, που εντάσσονται στο διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας κατά της εισοδηματικής ανισότητας, το οποίο ξεκίνησε με το Occupy Wall Street, έχουν δημιουργήσει ένα μικρό χωριό από ιγκλού έξω από το World Economic Forum, όπου επικρατούν οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 66 ετών και το ύψος του χιονιού ξεπερνά το 1,5 μέτρο.

Και εκείνοι πάντως που «αποφασίζουν για εμάς» παραδέχονται κατά συντριπτική πλειονότητα το πρόβλημα. Πάνω από το 70% της παγκόσμιας ελίτ που ρωτήθηκε από το Bloomberg πιστεύει ότι «το σύστημα έχει πρόβλημα» και το 32% δηλώνει ότι χρειάζεται «ριζική αναδιοργάνωση των κανόνων και των ρυθμίσεων».

Το υπόλοιπο 39% πιστεύει ότι η αναταραχή θα εκτονωθεί από μόνη της, σύμφωνα με την έρευνα. Λιγότερος από ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι η ελεύθερη οικονομία δουλεύει όπως πρέπει.

Εν τω μεταξύ, η κρίση χρεών της ευρωζώνης παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζουν αυτήν την περίοδο οι ισχυροί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Ποσοστό 70% δηλώνει στην έρευνα ότι τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη θα προκαλέσουν κοινωνική αστάθεια το 2012, με διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v