Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις ανησύχησαν τη Wall

Τα καλά στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ περιόρισαν τις απώλειες στη Wall. Στήριξη από τον τεχνολογικό κλάδο. Παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Πιέσεις σε πετρέλαιο, χρυσό.

Τα καλά στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ περιόρισαν τις απώλειες στη Wall. Στήριξη από τον τεχνολογικό κλάδο. Παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Πιέσεις σε πετρέλαιο, χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι επενδυτές στη Wall Street έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ειδικότερα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε παύση πληρωμών καθώς στις 20 Μαρτίου δε θα μπορέσει να αποπληρώσει χρέος της τάξεως των 14 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Solaris Asset Management, Timothy Ghriskey, «Η Ευρώπη παραμένει το πρόβλημα χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. Η αβεβαιότητα συνεχίζει να προβληματίζει τις αγορές».

Εντός των ΗΠΑ θετικά κρίθηκαν από τους αναλυτές τα στοιχεία μεταποίησης που ανακοίνωσε η Fed του Richmond καθώς ο εν λόγω δείκτης σκαρφάλωσε στις 17 μονάδες.

Επιπλέον μια πλειάδα εισηγμένων εταιριών στην Wall Street ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αντιστρέψουν τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών.

Συγκεκριμένα η Texas Instruments (-1,6%) ανακοίνωσε στο δ’ τρίμηνο, καθαρά κέρδη 298 εκατ. δολάρια και έσοδα σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, η Johnson & Johnson (-0,1%) ανακοίνωσε «βουτιά» 88,8% στα καθαρά κέρδη στο δ’ τρίμηνο ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,9% στα 16,3 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης οι εταιρίες Yahoo και Apple θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου.

Από πλευράς χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall, όπως σημειώνουν οι αναλυτές: αν και το ράλι του Ιανουαρίου είναι εντυπωσιακό από τεχνικής άποψης, τόσο ο Dow όσο και ο S&P έχουν φτάσει σε επίπεδα σημαντικής τεχνικής αντίστασης και συγκεκριμένα στις 12.750 μονάδες και τις 1.320 μονάδες αντιστοίχως

Επιπλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να συζητηθεί ένας πιθανός τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 0,6% στα 98,95 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,7% στα 1.667 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 10,4% στα 2,42 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 6,3%, στα 18,65 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε οριακά 0,26%, στις 12.675,75 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,10% στις 1.314,63 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,09%, στις 2.786,64 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η νέα παράταση στην επίλυση του ζητήματος της συμφωνίας για το ελληνικό PSI και οι μεγάλες τραπεζικές πιέσεις, ειδικά στον γαλλικό κλάδο μετά τις υποβαθμίσεις της S&P, πιέζουν τους βασικούς δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε χαμηλότερα επίπεδα και διόρθωση από τα προηγούμενα υψηλά 5 μηνών.

Ο δείκτης FTSE, στο Λονδίνο έκλεισε 0,53% χαμηλότερα στις 5.752 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,27% στις 6.419 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι με απώλειες 0,47% στις 3.323 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v