Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη εβδομάδα ανόδου για τον S&P 500

Απώλειες για Dow, S&P μετά την μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Ford. Τερμάτισε το εβδομαδιαίο ανοδικό σερί για τον Dow. Σε υψηλό 6 εβδομάδων το ευρώ.

Απώλειες για Dow, S&P μετά την μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Ford το Q4. Άνοδος για Nasdaq. Τερμάτισε το εβδομαδιαίο ανοδικό σερί για τον Dow. Σε υψηλό 6 εβδομάδων το ευρώ.

Αναλυτικά, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford (-3,7%) μπορεί να ανακοίνωσε κέρδη για 11ο διαδοχικό τρίμηνο ωστόσο τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αντίστοιχα, η υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας της AT&T (-0,8%) για το 2012 περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Πτώση 2,2% και για την μετοχή της Chevron μετά τη γνωστοποίηση μείωσης της κερδοφορίας στο δ’ τρίμηνο, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα στο μέτωπο της οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο ανήλθε στο 2,8% του ΑΕΠ έναντι 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί στο 3%.

Στον αντίποδα η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, συγκράτησε τις τάσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών.

Επιπλέον, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις από το World Economic Forum στο Νταβός, όπου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner ζήτησε από την Ευρώπη «να χτίσει ένα μεγαλύτερο, ισχυρότερο οχυρό» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρεών».

Στην Ευρώπη, αργά το απόγευμα η Fitch ανακοίνωσε την υποβάθμιση της αξιολόγησης των οικονομιών Ισπανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Σλοβενίας και Κύπρου, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει ιδιαίτερα την τάση στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού συνέχισε και σήμερα το ανοδικό σερί στα 1.735 δολ./oz σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 4,2%. Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,1% στα 99,65 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έπιασε υψηλό 6 εβδομάδων έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,32 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 2,2% στα 3,20 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3,9%, στα 18,41 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε 0,58%, στις 12.660,46 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,16% στις 1.316,32 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,40%, στις 2.816,55 μονάδες.

Σταθεροποιητική εικόνα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την είσοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 σε bull market και εν αναμονή των εξελίξεων από τις συνομιλίες για το ελληνικό PSI.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε επεκτείνει την ανάκαμψή του από το χαμηλό στις 22 Σεπτεμβρίου στο 20% με αποτέλεσμα να εισέλθει σε bull market.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,07% στις 5.733 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,43% στις 6.512 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,32% στις 3.319 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v