Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη διαδοχική πτώση για Dow και S&P 500

Απώλειες για Dow, S&P κόντρα στα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άνοδος για Nasdaq. Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού για Πορτογαλία.

Απώλειες για Dow, S&P κόντρα στα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άνοδος για Nasdaq. Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού για Πορτογαλία. Πιέσεις στο ευρώ.

Η αναρρίχηση στην απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων σε απαγορευτικά επίπεδα, ήτοι στο 19,27% για το 2ετές και στο νέο υψηλό 23,03% για το 5ετές, φέρνει πλέον την Λισσαβόνα στην πρώτη γραμμή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Οι νέες πιέσεις στα πορτογαλικά ομόλογα εντείνουν τις ανησυχίες επενδυτών και αναλυτών ότι ενδεχομένως και η Πορτογαλία σύντομα να χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, επιβεβαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν στο παρελθόν, ότι η απραξία των ευρωπαίων ηγετών θα δώσει ώθηση στην εξάπλωση της κρίσης εντός της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα επενδυτικά βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, από την οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να εγκριθεί ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του πακέτου αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας των ΗΠΑ, οι μισθοί των Αμερικανών εργαζόμενων αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Δεκέμβριο, ενώ η δαπάνη τους μειώθηκε ελαφρώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Επιπλέον το ατομικό εισόδημα του Αμερικανών αυξήθηκε 0,5%, ενώ η δαπάνη μειώθηκε λιγότερο από 0,1%.

Στο μεταξύ, ο συντελεστής προσωπικής αποταμίευσης αυξήθηκε στο 4% από 3,5% τον Δεκέμβριο. Στο σύνολο του 2011, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 0,9% αλλά οι δαπάνες αυξήθηκαν 2,2%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Thomas & Betts εκτινάχθηκε 20% μετά την προσφορά εξαγοράς της από την ελβετική ABB.

Ο τίτλος της Alkermes ενισχύθηκε 15% και της Amylin 17% μετά την έγκριση του σκευάσματός τους Bydureon.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 1% στα 98,46 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,2% στα 1.731 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου μετά από 6 διαδοχικές ημέρες ανόδου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πλέον στα 1,309 δολ.

Επιπλέον, σε ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στο 0,72% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου εν αναμονή της ολοκλήρωσης της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 0,6% στα 3,22 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,8%, στα 18,45 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε 0,05%, στις 12.653,72 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,25% στις 1.313,02 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,40%, στις 2.816,55 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,09% στις 5.671 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 1,04% στις 6.444 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι με απώλειες 1,6% στις 3.266 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v