Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής για το Q4 στην Wall Street

Ηπιες μεταβολές στη Wall εν αναμονή της έναρξης των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Αύξηση εταιρικών κερδών 11% προβλέπεται στο Q4. Κέρδη στις τράπεζες, νέο ρεκόρ της μετοχής Apple. Πτώση ευρωαγορών.

Στάση αναμονής για την έναρξη των αποτελεσμάτων Q4 τηρούν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τα κέρδη στους τραπεζικούς κλάδους και το νέο ρεκόρ για την μετοχή της Apple να κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,09% στις 12.372 μονάδες, ο S&P επίσης 0,09% στις 1.279 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,25% στις 2.681 μονάδες.

Μεταξύ των blue-chips, η Alcoa ενισχύεται 2,6% και η Bank of America 1,3% ενώ η Microsoft και η IBM υποχωρούν πάνω από 1%.

Η Wall Street έκλεισε με πτώση στην συνεδρίαση της Παρασκευής (αλλά με άνοδο για το σύνολο της πρώτης εβδομάδας του έτους) παρά τα ευοίωνα μεγέθη για την αγορά εργασίας, καθώς η κρίση χρεών στην ευρωζώνη συνεχίζει να κυριαρχεί στις επενδυτικές αποφάσεις και να διαμορφώνει αρνητικό κλίμα στις αγορές.
 
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης στην Wall, η εταιρία παραγωγής αλουμινίου Alcoa θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ανοίγοντας τον «χορό» των κοινοποιήσεων κερδών ή ζημιών από τις μεγάλες εισηγμένες στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Η ανάπτυξη κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε στο δ΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές περιμένουν ότι οι εταιρίες του S&P 500 θα εμφανίσουν αύξηση κερδών 11,4% στο Q4 σε σύγκριση με 16% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την FactSet Research

Η μετοχή της Apple ενισχύεται 0,94% και κινείται στο ιστορικό ρεκόρ των 427,75 δολαρίων. Ο τίτλος εκτινάχθηκε 5,6% την περασμένη εβδομάδα καθώς φημολογείται ότι η εταιρία σύντομα θα ανακοινώσει νέο deal στην εκδοτική αγορά ή το ντεμπούτο της νέας έκδοσης του iPad.

Κατά τα λοιπά, η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Inhibitex έναντι 2,5 δισ. δολ. σε ρευστό.

Η Motorola Mobility Holdings έκανε πρόβλεψη για κέρδη 3,4 δισ. δολ. στο Q4, σχεδόν αμετάβλητα από πέρσι.

Στις υπόλοιπες αγορές, έντονα κέρδη επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει την πιστωτική πολιτική για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Από το μέτωπο της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, οι επενδυτές αποτιμούν τις εξελίξεις από την σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, ενόψει της συνόδου κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Επίσης αναμένονται οι δημοπρασίες κρατικών χρεογράφων από την Ιταλία και την Ισπανία μέσα στην εβδομάδα, που θα «κρίνουν» τα επίπεδα επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Πάντως σήμερα το γεγονός ότι οι επενδυτές πλήρωσαν (!) την Γερμανία για να αγοράσουν βραχυπρόθεσμες γερμανικές ομολογίες, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για τα αρνητικά πρόσημα που επικράτησαν στο κλείσιμο των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,66% χαμηλότερα στις 5.612 μονάδες, ο DAX 0,67% χαμηλότερα στις 6.017 μονάδες, και ο CAC με πτώση 0,31% στις 3.128 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v