Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω repos, οι …επιχειρήσεις δανείζουν τράπεζες!

Ανατρέποντας πλήρως του ρόλους πιστωτή και δανειζόμενου, μεγάλες και «πλούσιες» εταιρίες, όπως η Johnson & Johnson, η Pfizer και η Peugeot, περιλαμβάνονται πλέον στους παρόχους ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μέσω repos, οι …επιχειρήσεις δανείζουν τράπεζες!
Ανατρέποντας του ρόλους πιστωτή και δανειζόμενου, μεγάλες και «πλούσιες» εταιρίες, όπως η Johnson & Johnson, η Pfizer και η Peugeot, περιλαμβάνονται πλέον στους παρόχους ρευστότητας προς τις προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται κατ’αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters, οι παραπάνω δύο αμερικανικές φαρμακευτικές και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προστέθηκαν πολύ πρόσφατα στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στα αποκαλούμενα repo deals ή βραχυπρόθεσμο εξασφαλισμένο δανεισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ομάδα καθιερωμένων, πλούσιων επιχειρήσεων με μεγάλη ταμειακή ρευστότητα, έχουν εισέλθει στην αγορά repo, η οποία προσφέρει μορφές δανεισμού και μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών και ανάμεσα στις εμπορικές τράπεζες και τις κεντρικές τράπεζες.

Οι πηγές του Reuters ότι σε έναν από τους βασικότερους μηχανισμούς της αγοράς repo, ο δανεισμός προέρχεται πλέον κατά 25% από τέτοιου είδους συμφωνίες.

Τα repos προσφέρουν στους νέους χρηματοδότες αυστηρές εγγυήσεις που είναι απαραίτητες πλέον για να διαθέσουν το ρευστό τους. Σε μια συναλλαγή repo, το ένα μέρος της συμφωνίας αγοράζει εγγυήσεις από το άλλο μέρος, με την υποχρέωση να το επαναπωλησει σε προκαθορισμένη ημερομηνία και σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή, με «κούρεμα» δηλαδή. Όταν είναι οι εταιρίες και όχι οι τράπεζες που εμπλέκονται σε repo deals, κατά κανόνα υπάρχει και ένα τρίτο μέρος το οποίο διαχειρίζεται την εγγύηση, για αυτό και η εν λόγω αγορά ονομάζεται «τριμερή repos».

Η αγορά των τριμερών repos αναπτύχθηκε 22,3% στο α΄ εξάμηνο πέρσι, σύμφωνα με έρευνα του International Capital Market Association (ICMA).

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης «κάθονται» σε ρευστότητα που αντιστοιχεί σε πάνω από 20 δισ. δολ. έκαστη για επιχειρήσεις όπως η BP και η Volkswagen.

Ερευνα της Moody's αποκάλυψε ότι ένα δείγμα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατείχε 872 δισ. δολάρια σε διαθέσιμη ρευστότητα συνολικά στα μέσα του 2011.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του παρόχου Euroclear, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής repo trades στην Ευρώπη, κατά κανόνα είναι τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις, με αξιόπιστη ταμειακή ρευστότητα, που εμπλέκονται σε συμφωνίες repo με τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v