Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Χωρίς νέα σύμβαση όχι άλλη δόση

Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση, δήλωσε η Angela Merkel. Προχωρούν "καλά" οι συνομιλίες για το "δημοσιονομικό συμβόλαιο" της Ευρώπης.

Merkel: Χωρίς νέα σύμβαση όχι άλλη δόση
Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

Η καγκελάριος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για την εθελοντική αναδιοργάνωση του χρέους της Ελλάδας. Το PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά δεν επαρκεί ώστε να επαναφέρει τη χώρα στη σωστή τροχιά, σημείωσε, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει και μία νέα ευκαιρία, αλλά είναι ειδική περίπτωση».

«Στόχος μας είναι να μη φύγει καμία χώρα από το ευρώ», υπογράμμισε η κ. Merkel. Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Christine Lagarde, σε συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τρίτη.

Οι δηλώσεις Merkel - Sarkozy

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε η κ. Merkel στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, κατόπιν της συνάντησής τους στο Βερολίνο, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αφιερώθηκαν στην αναζήτηση στρατηγικών ανάπτυξης για την ευρωζώνη.

Όσον αφορά τις αποφάσεις τους για το ευρύτερο ζήτημα της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, η καγκελάριος δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το δημοσιονομικό σύμφωνο «προχωρούν καλά» και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα δημοσιονομικά φρένα και άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες τον Ιανουάριο ή «το αργότερο τον Μάρτιο».

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τον πρόσθετο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα παρουσιαστούν στα τέλη Ιανουαρίου, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έδειξαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξασφάλισε τη συναίνεση της κ. Merkel όσον αφορά τη φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών, στην οποία η Βρετανία αντιτίθεται, και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδώσει, εάν δεν εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο.

Η κ. Merkel στην κοινή συνέντευξη έδειξε ότι θα υποστηρίξει την επιβολή του τέλους, δηλώνοντας: «Προσωπικώς τάσσομαι υπέρ της σκέψης ενός τέτοιου φόρου στην ευρωζώνη… Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία θεωρούν ότι η επιβολή του πρόσθετου τέλους είναι ορθή».

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι το Βερολίνο και το Παρίσι μελετούν μεθόδους για την επιτάχυνση των πληρωμών κεφαλαίων στο νέο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης ESM.

Τον Ιανουάριο η πολιτική δημοσιονομική συμφωνία

Επιβεβαιώνοντας το χρονοδιάγραμμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy δήλωσε από την Κοπεγχάγη ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το πολιτικό έργο για τη συμφωνία έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κ. Van Rompuy είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της διακυβερνητικής συμφωνίας όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, με την οποία οι ηγέτες της Ε.Ε. ελπίζουν να βοηθηθεί η οικονομία να ξεπεράσει την κρίση.

«Πολιτικά, το κείμενο για το δημοσιονομικό σύμφωνο θα έχει συνταχθεί τον Ιανουάριο και η υπογραφή θα γίνει στις αρχές Μαρτίου».

Schaeuble: Γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ζήτησε επίσπευση των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, συμπληρώνοντας πως η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

"Η Ελλάδα εργάζεται (στη μάχη κατά των αιτιών της κρίσης), βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR2 και συμπλήρωσε: "Θα μπορούσε, όμως, η διαδικασία να είναι ταχύτερη. Πιέζουμε σκληρά γι' αυτό".

"Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Όλα τα πακέτα διάσωσης του κόσμου δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν εάν δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα οι αιτίες", κατέληξε.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v