Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια άνοδος στην Wall περιμένοντας την Alcoa

Μικρά κέρδη παρουσιάζει η Wall περιμένοντας την έναρξη του κύκλου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου από την Alcoa. "Καρφωμένα" στην ευρωζώνη τα επενδυτικά βλέμματα. Μικτή εικόνα ευρωαγορών.

Ηπια άνοδο παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με το βλέμμα «καρφωμένο» στις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και στην έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου μεγάλων επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,09% στις 12.372 μονάδες, ο S&P επίσης 0,09% στις 1.279 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,25% στις 2.681 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε με πτώση στην συνεδρίαση της Παρασκευής (αλλά με άνοδο για το σύνολο της πρώτης εβδομάδας του έτους) παρά τα ευοίωνα μεγέθη για την αγορά εργασίας, καθώς η κρίση χρεών στην ευρωζώνη συνεχίζει να κυριαρχεί στις επενδυτικές αποφάσεις και να διαμορφώνει αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αποτιμούν οι επενδυτές τις εξελίξεις από την σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, ενόψει της συνόδου κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Επίσης αναμένονται οι δημοπρασίες κρατικών χρεογράφων από την Ιταλία και την Ισπανία μέσα στην εβδομάδα, που θα «κρίνουν» τα επίπεδα επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης στην Wall, η εταιρία παραγωγής αλουμινίου Alcoa θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ανοίγοντας τον «χορό» των κοινοποιήσεων κερδών ή ζημιών από τις μεγάλες εισηγμένες στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Η ανάπτυξη κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε στο δ΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές περιμένουν ότι οι εταιρίες του S&P 500 θα εμφανίσουν αύξηση κερδών 11,4% στο Q4 σε σύγκριση με 16% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την FactSet Research.

Η μετοχή της Alcoa ενισχύεται 2,2%.

Η μετοχή της Apple ενισχύεται 0,94% και κινείται στο ιστορικό ρεκόρ των 427,75 δολαρίων. Ο τίτλος εκτινάχθηκε 5,6% την περασμένη εβδομάδα καθώς φημολογείται ότι η εταιρία σύντομα θα ανακοινώσει νέο deal στην εκδοτική αγορά ή το ντεμπούτο της νέας έκδοσης του iPad.

Κατά τα λοιπά, η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Inhibitex έναντι 2,5 δισ. δολ. σε ρευστό.

Η Motorola Mobility Holdings έκανε πρόβλεψη για κέρδη 3,4 δισ. δολ. στο Q4, σχεδόν αμετάβλητα από πέρσι.

Στις υπόλοιπες αγορές, έντονα κέρδη επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει την πιστωτική πολιτική για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Ηπιες μεταβολές και μικτά πρόσημα χαρακτηρίζουν τις ευρωπαϊκές συναλλαγές, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 0,12% στις 5.643 μονάδες, τον DAX 0,03% χαμηλότερα στις 6.056 μονάδες, αλλά τον CAC υψηλότερα 0,25% στις 3.145 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v