Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία:Αποφασιστικές κινήσεις από τον Μάριο Μόντι

Σκηνές απείρου κάλους στα πολυτελή θέρετρα της Ιταλίας με την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας. Μέτρα για απελευθέρωση όλων των κλάδων και των κλειστών επαγγελμάτων. Οι πρώτες γκρίνιες από την παράταξη Μπερλουσκόνι.

Ιταλία:Αποφασιστικές κινήσεις από τον Μάριο Μόντι
Κατά μέτωπο επίθεση στα συμφέροντα, είτε πρόκειται για επαγγελματικές ομάδες είτε για τον πολιτικό κόσμο και τις πλουσιότερες εισοδηματικά τάξεις, φαίνεται πως αποφασίζει ο Μάριο Μόντι. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας προχωρά στην πάταξη της φοροδιαφυγής «η οποία ληστεύει τον Ιταλό φορολογούμενο κατά 120 δισ. ευρώ ετησίως», και στην απελευθέρωση οικονομίας και κλειστών επαγγελμάτων.

Οι ιταλικές εφημερίδες βρίθουν σατιρικών δημοσιευμάτων για τα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των γιορτών στα πολυτελή χιονοδρομικά θέρετρα στους Δολομίτες, που εξόργισαν ηγετικές φυσιογνωμίες της παράταξης Μπερλουσκόνι. Η οικονομική αστυνομία προχώρησε σε έφοδο στην Cortina d’ Ampezzo, το Porto Fino και άλλα πολυτελή θέρετρα της Ιταλίας.

Περίπου 80 άνδρες της οικονομικής αστυνομίας σάρωσαν μόνο την Cortina, όπου ερευνήθηκαν 252 «σούπερ-αυτοκίνητα» εκ των οποίων βρέθηκε ότι 42 οχήματα ανήκαν σε άτομα που δήλωναν ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ και 19 ανήκαν σε ζημιογόνες εταιρίες. Οι εφημερίδες παράλληλα, σατιρίζουν το «θαύμα» στις επιχειρήσεις της περιοχής που έκοψαν φέτος αποδείξεις με έσοδα υψηλότερα κατά 400% από τον προηγούμενο χρόνο, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Καβαλιέρε κατηγορεί την κυβέρνηση Μόντι ότι «δαιμονοποιεί τον πλούτο», ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Cortina «απλό σόου». «Η επίθεση εναντίον των υπερπλουσίων απειλεί την κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Μόντι» σχολιάζουν και οι Financial Times. Και δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την ιταλική κυβέρνηση.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε πως σταδιακά η Ιταλία θα προχωρήσει σε βήματα απελευθέρωσης σε όλους τους κλάδους. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και αξία σε πολλούς κλάδους», δήλωσε ο κ. Μόντι αναγγέλλοντας σχετικές νομοθετικές διατάξεις και συμπλήρωσε: «Αυτό περιλαμβάνει μείωση των προστατευτικών μέτρων και των πολλών προνομίων με τα οποία διάφοροι κλάδοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πλεονεκτήματα για όσους είναι μέσα στο φρούριο εις βάρος εκείνων που είναι εκτός»

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πασερά δήλωσε πως τα μέτρα θα παρουσιάζονται σταδιακά κάθε μήνα και «θα προχωρήσουμε σε όλους τους τομείς: ενέργεια, φυσικό αέριο, εμπόριο, μεταφορές, κλειστά επαγγέλματα». Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας παράλληλα, κοινοποίησε λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και προτάσεις ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v