Macro, πετρέλαιο ενίσχυσαν τη Wall Street

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τη Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στο δείκτη νέων θέσεων εργασίας και την υποχώρηση του αμερικανικού αργού. Κέρδη και για τις σημαντικότερες ευρωαγορές, στα 49 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του πετρελαίου.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τη Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται κυρίως στο δείκτη νέων θέσεων εργασίας και την υποχώρηση του αμερικανικού αργού.

Ειδικότερα με περίπου διπλάσιο ρυθμό από τις εκτιμήσεις αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, το μήνα Οκτώβριο, διαμορφούμενες στις 337.000 διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως των 169.000.

Η εν λόγω αύξηση αποτελεί την υψηλότερη από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, μικρή αύξηση στο 5,5% κατέγραψε η ανεργία τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν αύξηση στο 5,4%.

Στα εταιρικά νέα, αύξηση σημείωσαν οι τίτλοι της nVidia, αφού ανακοίνωσε μεγέθη γ΄ τριμήνου που κυμάνθηκαν στο άνω όριο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η μετοχή της Sears, ύστερα από την ανακοίνωση ότι η εταιρία Vornado εξαγόρασε το 4,3% της πρώτης το περασμένο καλοκαίρι.

Στον αντίποδα, απώλειες σημείωσε η μετοχή της φαρμακευτικής Merck. Η εταιρία ”κατηγορήθηκε” από βρετανικό ιατρικό περιοδικό ότι αγνόησε κρούσματα αποπληξίας που παρουσιάστηκαν σε ασθενείς που λάμβαναν το σκεύασμα Vioxx. Αναλυτές της αγοράς αναμένουν ”χιονοστιβάδα” μηνύσεων εναντίον της Merck.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι τίτλοι της Yahοο και της Google, κατόπιν της αποφάσεως της UBS να προχωρήσει σε έναρξη κάλυψης των δύο ”Search Engines” εταιριών.

Για τη μετοχή της Yahoo η UBS συνιστά ”Neutral”, ενώ για την Google συνιστά ”reduce”.

Αξίζει ακόμα να υπογραμμισθεί η μερική αποκλιμάκωση της τιμής του αμερικανικού αργού, στα 49 δολάρια ανά βαρέλι, δεδομένο που ικανοποίησε ”την αγορά” και αποτυπώθηκε ανάγλυφα στους δείκτες.

Στις 10.387 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones σημειώνοντας κέρδη 0,7%, ενώ στις 2.038 μονάδες βρέθηκε ο Nasdaq, με κέρδη 0,76%

Εξάλλου, κέρδη 0,39% σημείωσε ο S&P στις 1.166 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε στα 6,09 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 0,33%, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,37%, στα 8,02 δολάρια.

Το δικαίωμα της 3Ε κέρδισε 0,57%, στα 23,05 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με κέρδη έκλεισαν οι κύριες ευρωαγορές, με τον FTSE 100 να κερδίζει 0,24%, στις 4.739 μονάδες και το γαλλικό CAC 40 να καταγράφει κέρδη 0,49%, στις 3.780 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,55%, στις 4.063 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v