”Ξεφούσκωσε” το προεκλογικό ράλι στη Wall

”Ξεφούσκωσε” το ράλι στη Wall Street με τα blue chips να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, καθώς λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα νευρικοί. Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές.

”Ξεφούσκωσε” το ράλι στη Wall Street με τα blue chips να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, καθώς λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα νευρικοί. Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Αναλυτές από την πλευρά τους σχολιάζουν ότι η υποχώρηση αυτή των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η αγορά είχε οδηγηθεί σε ράλι εν όψει της ανακοίνωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Καθώς πλησιάζει η ώρα της λήξης της εκλογικής διαδικασίας, οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να αποκομίσουν τα κέρδη που κατέγραψαν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα, με εντυπωσιακή προσέλευση ψηφοφόρων και δημιουργία ”ουρών” στα εκλογικά κέντρα, γεγονός πρωτοφανές για τα αμερικανικά δεδομένα.

Η διατήρηση της πετρελαϊκής τιμής κάτω από τα επίπεδα των 50 δολ. το βαρέλι συνέβαλλε στην διαμόρφωση θετικού κλίματος στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, όπως και στις ευρωαγορές.

Ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως νικητή, θα προκαλέσει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ενίσχυση των όγκων συναλλαγών, όπως αναφέρει ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής της ελβετικής τράπεζας, Clive Standish, εκτιμά πως το ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα λειτουργήσει ευεργετικά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, προειδοποιώντας για κινδύνους χρηματιστηριακών κλυδωνισμών σε περίπτωση διαμάχης για το αποτέλεσμα και για όσο καιρό χρειαστεί για να καθορίσουν οι δικαστικοί τον επόμενο Πρόεδρο στη χώρα.

”Οι περισσότεροι επενδυτές θα ήθελαν να κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ακόμη και απόψε” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Marc Pado, αναλυτής της Cantor Fitzgerald. ”Υπάρχει μια ανησυχία ότι οι αγοραστές θα μετατραπούν σε πωλητές, εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός για το αποτέλεσμα”.

Η Verizon ενισχύθηκε κατά 0,5% καθώς ανακοίνωσε ότι η Nextel Communications συμφώνησε να επιλύσουν τις διαφορές τους. Η μετοχή της τελευταίας σημείωσε άνοδο 4%.

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει πως η AmericaOnLine της Time Warner θα προβεί σε 700 απολύσεις εντός του επόμενου μήνα, στο πλαίσιο των περικοπών κόστους που σχεδιάζει η εταιρία.

Κατά 6% υποχώρησε η φαρμακοβιομηχανία Merck, εν μέσω ανησυχιών για τις συνεχείς νομικές της υποθέσεις, σχετικά με το φάρμακο Vioxx.

Πτώση της τάξης του 10% κατέγραψε η μετοχή της National Semiconductor, καθώς υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του β΄ τριμήνου χρήσης.

Η Dell σημείωσε άνοδο 2,5%, κατά 2% ενισχύθηκε η Apple Computer, περί το 2,5% ενισχύθηκε η Hewlett-Packard.

Η Εθνική σημείωσε άνοδο 1,57% στα 5,82 δολάρια, κέρδη 2,10% κατέγραψε ο ΟΤΕ στα 7,79 δολάρια, και η 3Ε έκλεισε με άνοδο 0,31% στα 22,63 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.035,73 μονάδες με απώλειες 0,19%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,25%, στις 1984,79 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,09%, στις 1130,58 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,42% στις 4.693,2 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,85% στις 3.765,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.037,57 μονάδες με κέρδη 0,62%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v