JCF: Το πετρέλαιο, οι εκλογές ΗΠΑ και το Internet!

Μόνο εν μέρει αποτυπώθηκαν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου στα μεγέθη του ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο του έτους, σχόλιάζει η JCF στο μηνιαίο της report, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα σημεία διαφοροποίησης ανά τομέα στην οικονομία παραμένουν πολύ λίγα.

JCF: Το πετρέλαιο, οι εκλογές ΗΠΑ και το Internet!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Μόνο εν μέρει, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτυπώθηκαν στα μεγέθη του ΑΕΠ της αμερικάνικης οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως εκτιμάται στο μηνιαίο report της JCF, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου.

Συνεχίζοντας οι αναλυτές της JCF επισημαίνουν ότι παρόλο που ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος, εντούτοις τα χρηματιστήρια ”πεθαίνουν από πλήξη”, ενώ η μεταβλητότητα είναι ουσιαστικά απούσα και με εξαίρεση το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα - που θα μπορούσαν να κινηθούν σε οπουδήποτε κατεύθυνση – τα σημεία διαφοροποίησης ανά τομέα στην οικονομία παραμένουν πολύ λίγα.

Οι αμερικανικές εκλογές θα ”κουνήσουν λίγο τα πράγματα” στις αγορές και φυσικά ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα έχει να διαχειριστεί τόσο τη διεθνή κατάσταση, τα διπλά ελλείμματα, όσο και την μη πειστική οικονομική ανάκαμψη.

Οι αγορές των νομισμάτων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε αμερικανική προσπάθεια να διαχειριστεί τα ελλείμματά της. Το δολάριο εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένο σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους της και ειδικά με την Κίνα.

Η αύξηση των εξαγωγών θα πρέπει να συγκεντρωθεί στα αγαθά και τις υπηρεσίες στα τα οποία η χώρα διατηρεί έναν πλεονέκτημα, αρχίζοντας από την τεχνολογία, τα φαρμακευτικά είδη και τα μέσα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η τεχνολογική καινοτομία δεν είναι πλέον ένα αποκλειστικά αμερικανικό δικαίωμα, καθώς η Ασία γίνεται πραγματικός ανταγωνιστής σε αυτόν τον τομέα.

Το Διαδίκτυο έχει απογειώσει την οικονομική ζωή και τον τρόπο που εργαζόμαστε, επισημαίνει η JCF, ακριβώς όπως τα κινητά τηλέφωνα έχουν προκαλέσει επανάσταση στις επικοινωνίες, ωστόσο οι καινοτομίες ασκούν μια βραχυπρόθεσμη επίδραση για την οποία πολύ λίγα πλεονεκτήματα μπορούν να προστατευθούν πολύ καιρό!

Ως εκ τούτου, το Διαδίκτυο δεν μπορεί να ”θερμάνει τα σπίτια μα”ς, να οδηγήσει τα αυτοκίνητά μας ή να απογειώσει ένα αεροσκάφος από έναν αεροδιάδρομο!

Το πετρέλαιο παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα και ακόμα η σοβαρή επένδυση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα ήταν ένα καλό πράγμα για όλους μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v