Εκλογές ΗΠΑ: ”Καθαρό” αποτέλεσμα ζητούν οι αγορές

Νίκη Κέρι φέρεται να προοιωνίζεται η πτώση του πετρελαίου, αν και τα ”futures Μπους” παραμένουν πιο δυνατά από τα ”futures Κέρι”, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Εκείνο που ενδιαφέρει πάντως κυρίως τις αγορές είναι να μην επαναληφθεί το ”εκλογικό θρίλερ” του 2000, που θα αποδυναμώσει το δολάριο και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Εκλογές ΗΠΑ: ”Καθαρό” αποτέλεσμα ζητούν οι αγορές
Καθώς οι αμερικανικές εκλογές δείχνουν πλέον καθαρά ότι θα κριθούν στο ”φωτο-φίνις”, οι επενδυτές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα έχει ξεκάθαρα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Όπως αναφέρει η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών στα διεθνή πρακτορεία, το στοιχείο που ενδιαφέρει τις αγορές περισσότερο κι από τον τελικό νικητή της αναμέτρησης, είναι να μην επαναληφθεί το ”εκλογικό θρίλερ” του 2000, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται βέβαιο ότι θα αποδυναμώσει το δολάριο και θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι φόβοι να είναι αμφισβητήσιμο το αρχικό αποτέλεσμα και να ακολουθήσει μια μακρά περίοδος από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες μέχρι να ανακοινωθεί ο τελικός νικητής των εκλογών, ήταν οι βασικές αιτίες για την πτώση του δολαρίου σε πολύμηνα χαμηλά έναντι άλλων ισοτιμιών, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

”Η αγορά παραμένει πολύ αρνητική για το δολάριο,” αναφέρει ο Kaoro Kondo, διευθύνων αναλυτής της Fisco, προσθέτοντας ότι βραχυπρόθεσμα ”το επίκεντρο δεν τίθεται στο ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά κατά πόσον η αναμέτρηση θα χαρακτηριστεί από διαφάνεια.”

Το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές είναι να επαναληφθεί το εκλογικό θρίλερ του 2000, όταν οι νομικές αντεγκλήσεις για τα αποτελέσματα της περιφέρειας της Φλόριντα καθυστέρησαν έξι εβδομάδες την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ασκώντας πιέσεις στο δολάριο και τα χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Dow Jones έχασε 5% της αξίας του στις τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές 2000, όταν ήταν ακόμη άγνωστο ποιος θα καταλάβει τον Λευκό Οίκο.

Οι αγορές κινούνται σε περιορισμένες κλίμακες σήμερα, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου βοηθά τους επενδυτές να ανακτήσουν την ψυχραιμία τους.

Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές μετέφρασαν την αισθητή πτώση των τιμών του πετρελαίου ως ένδειξη ότι η αγορά προεξοφλεί νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι. ”Η προοπτική να επικρατήσει ο Κέρι είναι αρνητική για το πετρέλαιο,” αναφέρει αναλυτής στο Reuters.



Τα οικονομικά θέματα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιρροής του εκλογικού αποτελέσματος. Στις ”αναποφάσιστες” Πολιτείες όπως το Οχάιο και το Μίσιγκαν, που έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας την τελευταία τριετία, οι απόψεις των ψηφοφόρων για την οικονομία ενδέχεται να αποδειχθούν ο αποφασιστικός παράγοντας για την ψήφο τους.

Ο Κέρι έχει επιτεθεί στην οικονομική πολιτική του Προέδρου Μπους, επαναλαμβάνοντας συχνά ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν χαθεί 800.000 θέσεις εργασίας. Ο Τζ. Μπους από την πλευρά του αποδίδει το γεγονός ότι πέρσι δημιουργήθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα φορολογικά μέτρα που εφήρμοσε η κυβέρνησή του.

Οσον αφορά στη μελλοντική πολιτική τους, και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευθεί να θέσουν υπό έλεγχο το ιλιγγιώδες έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού. Ο Γερουσιαστής Κέρι σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 200.000 δολάρια το χρόνο, ενώ ο Πρόεδρος Μπους έχει θέσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο επίκεντρο του οικονομικού του προγράμματος.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, αμφισβητούν την ικανότητα και των δύο υποψηφίων να φέρουν τα οικονομικά τους προγράμματα ”στα μέτρα” των ρυθμών ανάπτυξης που προβλέπονται για τα ερχόμενα έτη.

Οι επενδυτές πάντως που συναλλάσσονται online προθεσμιακά συμβόλαια για το εκλογικό αποτέλεσμα, συνεχίζουν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες να ”παίζουν” Μπους, αν και οι διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψηφίους έχουν μειωθεί αισθητά.

Τα futures Μπους στην αγορά Intrade που εδρεύει στο Δουβλίνο δίνουν πιθανότητες νίκης στον νυν πρόεδρο 53%, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου το ποσοστό έφτανε στο 70%.

Στην προθεσμιακή αγορά της Iowa Electronic Markets ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πιθανότητες 50,3% να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Στο αντίστοιχο χρονικό σημείο της αναμέτρησης του 2000, τα συμβόλαια έδιναν στον Τζ. Μπους πιθανότητες 60% να αναδειχθεί νικητής της αναμέτρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v