The Lancet: Νέο ”φαρμάκι” για το Vioxx της Merck

Διαφωνεί η Merck με το δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet, που ισχυρίζεται ότι η εταιρία γνώριζε ότι το παυσίπονο Vioxx αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων πολύ πριν το αποσύρει από την αγορά.

Διαφώνησε η φαρμακοβιομηχανία Merck με το δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet που ισχυρίζεται ότι η εταιρία γνώριζε από το 2000 ότι το παυσίπονο Vioxx αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το άρθρο, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της κορυφαίας εβδομαδιαίας βρετανικής επιθεώρησης, αναφέρει ότι η Merck, η οποία απέσυρε από την κυκλοφορία το Vioxx πριν πέντε εβδομάδες, όφειλε να έχει αποσύρει το σκεύασμα αρκετά χρόνια πριν.

Η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι υπήρξε ”εξαιρετικά προσεκτική στους ελέγχους και τις αναφορές όσον αφορά τις καρδιοαγγειακές επιπτώσεις του Vioxx και διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε υπόνοια περί του αντιθέτου.”

Η εταιρία προσθέτει ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο δημοσίευμα δεν είναι καινούργια και ότι ουσιαστικώς συμφωνούν με τις αναλύσεις και τις κλινικές δοκιμές που είχε προηγουμένως δημοσιοποιήσει η ίδια η Merck.

Να σημειωθεί ότι το Vioxx ήταν το Νο2 σε πωλήσεις συνταγογραφούμενο φάρμακο στον πλανήτη, όταν αποσύρθηκε από την αγορά στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά από έρευνα που αποκάλυπτε ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και καρδιακών προσβολών μετά τους 18 μήνες λήψης.

Με πωλήσεις 2,5 δισ. δολαρίων πέρσι, ήταν εξάλλου το σκεύασμα με τις περισσότερες πωλήσεις που αποσύρθηκε ποτέ. Η αμερικανική Merck έχει υποστεί εκατοντάδες μηνύσεις από κρατικά και ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ εξαιτίας του Vioxx και το δημοσίευμα της The Lancet προβλέπεται να υποστηρίξει αυτές τις προσφυγές.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v