Ισχυρές πιέσεις με το ”καλημέρα” στη Wall Street

Η διαμόρφωση των πετρελαϊκών τιμών σε νέα επίπεδα-ρεκόρ και η ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής τάσης, σε συνδυασμό με αρνητικές εκτιμήσεις για τον κλάδο των ημιαγωγών και τα οικονομικά αποτελέσματα της Merrill Lynch ασκούν πιέσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα των επενδυτικών επιλογών της Wall Street. Σημαντικά κάτω από τις 4.000 μονάδες ο Dax.

Η διαμόρφωση των πετρελαϊκών τιμών σε νέα επίπεδα-ρεκόρ και η ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής τάσης, σε συνδυασμό με αρνητικές εκτιμήσεις για τον κλάδο των ημιαγωγών και τα οικονομικά αποτελέσματα της Merrill Lynch ασκούν πιέσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα των επενδυτικών επιλογών της Wall Street.

Συγκεκριμένα, σε νέα ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στην Αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται στα 54,19 δολ. το βαρέλι στο συμβόλαιο future παράδοσης Νοεμβρίου, ενώ στην αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου η τιμή του brent ξεπέρασε τα 50 δολ.

Στη νέα ενίσχυση συμβάλλει και η αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για τη ζήτηση του εμπορεύματος. Η διεθνής υπηρεσία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το 2004 κατά 240.000 βαρέλια, στα 82,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επικαλούμενη αύξηση της ζήτησης στην ευρύτερη ασιατική περιφέρεια.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να τεθούν και οι τίτλοι του κλάδου των ημιαγωγών, μετά από δυσμενή εκτίμηση της εικόνας στον κλάδο κατά το τέταρτο τρίμηνο, από την Philips. Η εταιρία εκτιμά πως οι πωλήσεις ημιαγωγών της θα παραμείνουν στάσιμες.

Σήμερα, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου η Intel Corp., η μεγαλύτερη εταιρίας του κλάδου, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ύψους 27 σεντς ανά μετοχή.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Merrill Lynch, μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας τρίτου τριμήνου, η οποία ξεπέρασε οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, τα κέρδη ανά μετοχή που έχει αποδώσει η εταιρία σε ετήσιο επίπεδο εμφανίζονται μειωμένα κατά 7%. Τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 4,8 δισ. δολ., υποχωρώντας κατά 3% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.033,05 μονάδες με απώλειες 0,49%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 0,78%, στις 1.913,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,46%, στις 1.119,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε αρνητικό έδαφος διαμορφώνονται οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,87% στις 4.645,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,14% στις 3.685,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 3.951,28 μονάδες με απώλειες 1,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v