Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσιονομική "αντάρα" σε Wall και ευρωαγορές

Η δημοσιονομική αναταραχή, με την υποβάθμιση του outlook των ΗΠΑ από την S&P και την κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη, ασκεί έντονες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Πτώση 2% σε Wall και ευρωαγορές.

Η δημοσιονομική «αντάρα» με την κλιμάκωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και την υποβάθμιση του αμερικανικού outlook από την S&P, ασκούν πιέσεις και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Citigroup καθώς και άλλων μεγάλων εισηγμένων της Wall Street.

Ο οίκος αξιολογήσεων S&P υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της αμερικανικής οικονομίας σε «αρνητικές», εξαιτίας του μεγάλου βάρους χρεών που φέρει το αμερικανικό δημόσιο. Ο οίκος αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας διατήρησε την αξιολόγηση της οικονομίας των ΗΠΑ στο βέλτιστο επίπεδο του «AAA».

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,85% στις 12.115 μονάδες, ο S&P 1,71% στις 1.297 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,96% στις 2.711 μονάδες.

Την Παρασκευή, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε άνοδο τη Wall παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα α΄τριμήνου των Google και Bank of America. Στην εβδομάδα, εμφανίστηκε πτώση 0,3% για Dow και 0,6% για S&P και Nasdaq.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α΄τριμήνου κλιμακώνεται και στις επόμενες ημέρες κοινοποιούν μεγέθη το ένα πέμπτο των εταιριών του S&P 500.

Η μετοχή της Citigroup ενισχύεται καθώς ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων.

Η μετοχη της Halliburton ενισχύεται 1,45% καθως τα καθαρά της κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν.

Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly & Co. ανακοίνωσε μείωση κερδών στα 95 σεντς ανά μετοχή.

Από τον χώρο των deals, η ελβετική Synthes επιβεβαίωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με την αμερικανική Johnson & Johnson σχετικά με πιθανή ένωση επιχειρήσεων.

Η βρετανική Smith & Nephew υποχωρεί κατόπιν φημών ότι είναι στόχος εξαγοράς της J&J.

Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, καθώς «φουντώνουν» πάλι οι φόβοι για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Η πτώση επιταχύνθηκε μετά την υποβάθμιση των προοπτικών του αμερικανικού χρέους και ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,94% στις 5.880 μονάδες,, ο DAX 2,1% στις 7.027 μονάδες, ενώ ο CAC 2,38% στις 3.880 μονάδες.

Πτώση εμφανίζει η τιμή του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Μαΐου 1,33 δολ. χαμηλότερα στα 108,33 δολ. ανά βαρέλι στο Globex.

Το δολάριο εμφανίζει ήπια ανοδικές τάσεις, με το ευρώ να υποχωρεί 0,8% στα 1.4301 δολάρια.

Μικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με κέρδη 0,2% στην Σαγκάη αλλά απώλειες στο Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v