Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή στήριξη στη Wall Street

Μια σειρά από εξαγορές και συγχωνεύσεις τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και περιόρισαν τις πιέσεις στη Wall. Στο επίκεντρο οι ενεργειακός κλάδος. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Μια σειρά από εξαγορές και συγχωνεύσεις τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και περιόρισαν τις πιέσεις στη Wall. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών για άλλη μια συνεδρίαση. Στο επίκεντρο η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος Obama κατέθεσε σήμερα στο Κογκρέσο τον προϋπολογισμό ύψους 3,7 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2012.

Μεταξύ άλλων στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επιπλέον δαπάνες σε υποδομές και εκπαίδευση αλλά και στοχευμένες περικοπές προκειμένου να συρρικνωθεί το έλλειμμα και να διολισθήσει στα 1,1 τρισ. δολ. το 2012 (από 1,6 τρισ. το 2011).

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Wedbush Morgan Securities, Michael James, “Η κατάθεση του προϋπολογισμού δεν είχε σημαντική επιρροή στην πορεία των δεικτών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.»

Θετικοί πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών Chevron και Exxon Mobil με αφορμή την εκτόξευση των Κινεζικών εισαγωγών κατά 51% τον Ιανουάριο.

Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στους τίτλους των Wal- Mart και Verizon.

Παράλληλα συνεχίστηκε και σήμερα ο χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων με την Emergency Medical Services να δέχεται πρόταση εξαγοράς ύψους 3,2 δισ. δολαρίων από την Clayton Dubilier & Rice. Κέρδη 11% για την μετοχή της Ε.Μ.S.

Αντίστοιχα, άνοδος 1% για τον τίτλό της General Electric μετά την γνωστοποίηση από την διοίκηση ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά εταιρίας που δραστηριοποιείται στην ενέργεια έναντι 2,8 δισ. δολαρίων.

Κέρδη 6% και για την Netflix καθώς δύο επενδυτικές εταιρίες αναβάθμισαν τη σύσταση της μετοχής της.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία, με την τιμή του αργού να υποχωρεί 0,8% στα 84,89 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται οριακά στα 1.362 δολ/oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 0,5% στα 2,03 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 0,1% στα 28,11 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% στις 12.268,19 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,24% στις 1.332,32 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,28% στις 2.817,18 μονάδες.

Εύρωστα κέρδη απεκόμισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος της Κίνας, που καταδεικνύει την δυναμική εσωτερική ζήτηση στην πανίσχυρη οικονομική δύναμη.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI κινήθηκε κοντά στα υψηλά 30 μηνών που κατέκτησε την περασμένη εβδομάδα.

Μικτή εικόνα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο στις 6.064 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,34% στις 7.396 μονάδες στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών, ενώ ο CAC με πτώση 0,11% στις 4.096 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v