Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παραίτηση Μουμπάρακ έδωσε ώθηση στη Wall

Η παραίτηση του Χ. Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η παραίτηση του Χ. Μουμπάρακ από την προεδρία της Αιγύπτου και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Εβδομαδιαία άνοδος 1,5% για τον Dow, 1,5% για τον S&P και 1,4% για τον Nasdaq.

Αναλυτικά, η παραίτηση του Χ. Μουμπάρακ στην Αίγυπτο μετά από 18 μέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προκάλεσε συγκρατημένη μεν, εφορία δε, στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Federated Investors, Phil Orlando, “Έπραξε σωστά ο Χ. Μουμπάρακ και αποχώρησε καθώς πλέον περιορίζεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η αβεβαιότητα που προκαλούσε στις διεθνείς αγορές η κρίση στην Αίγυπτο.

Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει στις ΗΠΑ για την μετά- Μουμπάρακ εποχή.

Πέρα όμως από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, θετικά είδαν οι επενδυτές την νέα άνοδο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στο 75,1 από 74,2 τον Ιανουάριο.

Στον αντίποδα, το εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 40,6 δισ. δολάρια έναντι 38,3 δισ. το Νοέμβριο, σε υψηλό τριών μηνών αλλά ελάχιστα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως σημειώνει αναλυτής της Wall, "με δεδομένη τη σημαντική άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ήταν αναμενόμενη".

Στο εταιρικό μέτωπο η ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ Nokia και Microsoft για τα smartphones, πιέζει την μετοχή της πρώτης -λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης-χαμηλότερα 5% και ενισχύει τη μετοχή της δεύτερης 1%.

Αντίστοιχα, ο τίτλος της Panera Bread αντέδρασε με άνοδο 9% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ στον αντίποδα η Kraft Foods υποχώρησε 2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά, σε χαμηλό 10 εβδομάδων, στα 85,42 δολ. και ο χρυσός διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα 1.358 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 2% στα 2,05 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 4% στα 28,01 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 12.273,26 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,55% στις 1.329,16 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,68% στις 2.809,44 μονάδες.

Σταθεροποιητική εικόνα επικράτησε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι την παραίτηση Μουμπάρακ, που έστρεψε ανοδικά τα πρόσημα.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,71% υψηλότερα στις 6.063 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,42% στις 7.371 μονάδες, ενώ ο CAC 0,15% στις 4.101 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v