Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Άνοδος στη Wall καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία κατάφεραν να κάμψουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Στο επίκεντρο τα στοιχεία ανεργίας της Παρασκευής.

 Άνοδος στη Wall Street καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία κατάφεραν να κάμψουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Στο επίκεντρο τα στοιχεία ανεργίας της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα συνεχίστηκαν και σήμερα οι θετικές ενδείξεις από πλευράς αγοράς εργασίας καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν στις 415.000 από 420.000 προηγουμένως.

Ωστόσο οι επενδυτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα τελικά κρίσιμα μηνιαία στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή με τους αναλυτές να περιμένουν οριακή άνοδο στο δείκτη ανεργίας.

Αντίστοιχα, σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών ISM καθώς ενισχύθηκε στο 59,4% τον Ιανουάριο έναντι 57,1% τον προηγούμενο μήνα ενώ οριακή άνοδο σημείωσαν και οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, θετικό αντίκτυπο στη Wall είχε και η ομιλία του προέδρου της Fed, B. Bernanke. Ο Bernanke μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το 2011 ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα η ανεργία στις ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνεται δραστικά.

Από τις επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα χρήσης, η Merck –λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- διολισθαίνει 3% καθώς «γύρισε» σε ζημιές στο δ΄τρίμηνο.

Στον αντίποδα η Dow Chemical ενισχύεται 2% καθώς τα τριμηνιαία κέρδη τριπλασιάστηκαν.

Ωστόσο σε διεθνές επίπεδο, οι ταραχές στην Αίγυπτο που παίρνουν πλέον την μορφή εμφύλιας σύρραξης (συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών της Αντιπολίτευσης, και των οπαδών του Χ. Μουμπάρακ) προκαλούν την ανησυχία των επενδυτών όσον αφορά ενδεχόμενο αποκλεισμό της διώρυγας του Σουέζ και ευρύτερα τις εξελίξεις στη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός ενισχύεται σήμερα 1,6% στα 1.354 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 90,65 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 1,3% στα 2,09 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 2,1% στα 29,51 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 12.062,26 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,24% στις 1.307,10 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,16% στις 2.753,88 μονάδες.

Διορθωτικά πρόσημα επικράτησαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της έξαρσης των συγκρούσεων στις αιγυπτιακές διαδηλώσεις.

Ωστόσο ορισμένες ευρωαγορές ακολούθησαν το θετικό γύρισμα της Wall Street και περιόρισαν τις απώλειες. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,76% χαμηλότερα στις 5.954 μονάδες, ο DAX 0,14% υψηλότερα στις 7.193 μονάδες, ενώ ο CAC 0,74% χηλότερα στις 4.036 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v