Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε τις 12.000 μονάδες ο Dow Jones

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στις θέσεις εργασίας και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα κράτησαν τον Dow πάνω από τις 12.000 μονάδες παρά την κλιμακούμενη ένταση στην Αίγυπτο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στις θέσεις εργασίας και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα κράτησαν τον Dow πάνω από τις 12.000 μονάδες παρά την κλιμακούμενη ένταση στην Αίγυπτο.

Αναλυτικά, η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο κατά 187.000 θέσεις και μια σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα, περιόρισαν τις τάσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης στην Αίγυπτο- αναλυτές μιλούν ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου-και οδήγησαν τον Dow σε οριακή άνοδο.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Global Asset Management, Ryan Larson,«Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά ρίχνουν και μια ματιά στην εγχώρια οικονομία. Παραπάνω από ικανοποιητικά ήταν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Ωστόσο οι επενδυτές περιμένουν επιβεβαίωση των θετικών ενδείξεων από τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας την Παρασκευή».

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές αναμένουν μικρή άνοδο της ανεργίας τον Ιανουάριο στο 9,5% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, τις εντυπώσεις κέρδισαν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η Time Warner καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Κέρδη 6% για τον τίτλο της Time Warner λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Εξίσου εντυπωσιακή αύξηση κερδών (+75%) ανακοίνωσε και η Electronic Art με την μετοχή να κινείται ανοδικά έως και 12%.

Αντίστοιχα ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε και η Mattel ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota γνωστοποίησε αύξηση πωλήσεων 24% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο παρά τα θετικά αποτελέσματα, παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για την ένταση που επικρατεί στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα οι διαδηλώσεις σε όλη την ενδοχώρα συνεχίστηκαν και σήμερα αμείωτες με τη δυναμική συμμετοχή πλέον και των υποστηρικτών του Χοσνί Μουμπάρακ ενώ πληροφορίες από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν τουλάχιστον ένα νεκρό και πάνω από πεντακόσιους τραυματίες.

Συνέπεια των νέων αιματηρών διαδηλώσεων και της ανεξέλεγκτης πλέον κατάστασης στην Αίγυπτο είναι η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 91,05 δολάρια ανά βαρέλι ενώ και το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία έναντι του ευρώ.

Αντίθετα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.335 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 0,9% στα 2,05 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 0,9% στα 30,19 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,02% στις 12.041,97 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,27% στις 1.304,03 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,04% στις 2.750,16 μονάδες.

Στην Ευρώπη η εμφάνιση των βασικών δεικτών ήταν μικτή.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε ακριβώς πάνω στο ψυχολογικό φράγμα των 6.000 μονάδως
με άνοδο 0,71%, ενώ ο DAX υποχώρησε 0,6% στις 7.183 μονάδες, και ο CAC 0,15% στις 4.066 μονάδες.

Άνοδο κατέθεσαν οι μετοχές στον Περσικό Κόλπο, με την αγορά του Ντουμπάι να αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη 10 μηνών, με την ελπίδα ότι η δέσμευση του H. Mubarak να εγκαταλείψει την προεδρία της Αιγύπτου θα εκτονώσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες, που εκτείνονται επί ένατη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v