Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινος... πυρετός στη Wall Street

Πτωτικά κινείται η Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων του Πεκίνου να αυξηθούν τα επιτόκια αλλά και να τεθεί ένα όριο στις πωλήσεις αυτοκινήτων 2011. Απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Πτωτικά κινείται η Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων του Πεκίνου να αυξηθούν τα επιτόκια αλλά και να τεθεί ένα όριο στις πωλήσεις αυτοκινήτων 2011. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα ανησυχία προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει, ανήμερα των Χριστουγέννων, σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους μήπως αυτή η κίνηση αποτελέσει μόνο την αρχή από την κινεζική πλευρά, η οποία θέλει να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Επιπροσθέτως το Πεκίνο αποφάσισε να θέσει όριο στις πωλήσεις αυτοκινήτων για το 2011 με στόχο να αντιμετωπιστεί η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αεροπορικές εταιρίες λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στις ΗΠΑ και έχει παραλύσει την κίνηση σε πολλά αεροδρόμια. Απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των Delta Airlines, American, Airlines και Jetblue Airways.

Πιέσεις υφίστανται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω της απόφασης της Κίνας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στη Ford, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι όλα τα μοντέλα της θα φέρουν το σύστημα start/stop.

Εν τω μεταξύ η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί προς τα επίπεδα των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται ελαφρώς, προς τα 1.382 δολάρια ανά ουγκιά.

Το δολάριο υποχωρεί οριακά έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,31.

Ο Dow Jones κινείται στις 11.522 μονάδες με πτώση 0,44%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,45%, στις 2.653 μονάδες. Πτώση 0,42% για τον S&P, που διαμορφώνεται στις 1.251 μονάδες.

Απώλειες καταγράφουν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,46%, στις 6.954 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση1,44%, στις 3.844 μονάδες. Το Λονδίνο παραμένει κλειστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v