Κίνα: Αύξηση επιτοκίων ανήμερα Χριστουγέννων

Σε μία κίνηση με πολλούς αποδέκτες, η Κίνα επέλεξε να προχωρήσει ανήμερα τα Χριστούγεννα σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μβ. Στόχοι η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού και ο κατευνασμός των διεθνών πιέσεων.

  • Jamil Anderlini
Κίνα: Αύξηση επιτοκίων ανήμερα Χριστουγέννων
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων το Σάββατο, που είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο μηνών, καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση κατά του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα επιτόκια καταθέσεων και ετήσιου δανεισμού, με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται πλέον στο 5,81% και το καταθετικό στο 2,75%.

Η αύξηση των επιτοκίων έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα, ενώ η προηγούμενη είχε λάβει χώρα στις 19 Οκτωβρίου και είχε ακολουθήσει μία τριετία σταθερής νομισματικής πολιτικής. Αν και τα Χριστούγεννα δεν είναι ημέρα αργίας για την Κίνα, η χρονική συγκυρία αυτής της ανακοίνωσης αποτελεί μία προφανή προσπάθεια του Πεκίνου να κατευνάσει τις διεθνείς αλλά και τις εγχώριες αγορές.

Ο πληθωρισμός βρέθηκε σε υψηλό 28 μηνών τον Νοέμβριο, στο 5,1%, από 4,4% τον Οκτώβριο. Τα πραγματικά επιτόκια, κατά συνέπεια, είχαν υποχωρήσει σε αρνητικό πρόσημο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να αναμένουν αυτήν την κίνηση της αύξησης των επιτοκίων.

"Αυτή η αύξηση επιτοκίων αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των κινεζικών αρχών να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό με προληπτικές κινήσεις", αναφέρει ο κ. Wang Qing, οικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley για την Κίνα.

"Η ισχυρότερη της αναμενομένης ανάπτυξη στις ΗΠΑ, μετά και την επέκταση των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης Bush, θα πρέπει να εκμηδενίσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αποδυνάμωση της διεθνούς ζήτησης και κατά την άποψή μας συνέβαλε στην απόφαση των κινεζικών αρχών να προχωρήσουν νωρίτερα και πιο επιθετικά σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής", συμπλήρωσε ο κ. Wang Qing.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε επίσης το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεμάτων, που θα πρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν οπωσδήποτε σε ρευστότητα, για έκτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ώστε να περιοριστεί η πλεονάζουσα ρευστότητα και να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την προτίμησή τους προς τέτοια διοικητικά μέτρα γιατί ανησυχούν μήπως υψηλά επιτόκια προσελκύσουν ροές "ζεστού χρήματος" στη χώρα, ειδικότερα σε μία περίοδο με ασυνήθιστες συνθήκες χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, που ακόμη μοχθούν για ανάπτυξη. 

Ο κ. Brian Jackson, οικονομικός αναλυτής της Royal Bank of Canada στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε: "Νομίζουμε ότι καθίσταται ολοένα και πιο προφανές πως η χρήση ποσοτικών μέτρων -όπως τα τραπεζικά αποθέματα- για τη χαλιναγώγηση της ρευστότητας και της πιστωτικής επέκτασης δεν ήταν αρκετή και ότι η ρύθμιση στο κόστος της πίστωσης -δηλαδή των επιτοκίων- είναι απαραίτητη για να τεθούν υπό έλεγχο οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Κατά συνέπεια, η τελευταία κίνηση του Πεκίνου δείχνει ότι η Κίνα επίσης συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση". Ακόμα, συμπλήρωσε πως "εμείς προβλέπουμε επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων συνολικά κατά 75 μονάδες βάσης το 2011".

Η κινητήριος δύναμη του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες ήταν οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 11,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, αν και η κυβέρνηση κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει κάπως τις τιμές των λαχανικών. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δείχνουν πεπεισμένοι για την ικανότητά τους να ελέγξουν τις τιμές.

"Ο πρόσφατος πληθωρισμός είναι πολύ διαφορετικός από τις προηγούμενες περιόδους πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετώπισε η Κίνα στο παρελθόν", δήλωσε ο κ. Liu Mingkang, πρόεδρος της Κινεζικής Εποπτικής Επιτροπής για τις τράπεζες, και συμπλήρωσε: "Υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά για τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα στην κινεζική αγορά".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v