Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασε το φράγμα των 11.500 μονάδων ο Dow

Μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες και αποτελέσματα, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall. Πάνω από τις 11.500 μονάδες ο Dow Jones, σε νέο υψηλό 2 ετών. Σε υψηλό 3 ετών ο Nasdaq.

Μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες και αποτελέσματα, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall. Πάνω από τις 11.500 μονάδες ο Dow Jones και σε νέο υψηλό 2 ετών. Σε υψηλό 3 ετών ο Nasdaq. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε υψηλά άνω των δύο ετών διαμορφώθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall.

Αναλυτικά τα Blue Chips ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους σε υψηλά Σεπτεμβρίου 2008 ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σφράγισε τη σημερινή συνεδρίαση σε υψηλό Δεκεμβρίου 2007.

Συνολικά η Wall έχει ενισχυθεί σχεδόν 5% τον Δεκέμβριο ενώ διατηρεί διψήφια ποσοστιαία άνοδο για το έτος.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Glenmede, Robert Siewert, “Με την προσοχή στραμμένη στο 2011 φαίνεται ότι η οικονομία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Όσο θα συνεχίζουν να βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες τόσο θα ευνοείται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά».

Πέρα όμως από τα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ημερών που στήριξαν την άνοδο στη Wall, σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρήκαν αφορμή να κινηθούν σε νέα υψηλά μετά από μια πλειάδα σημαντικών θετικών εταιρικών ανακοινώσεων.

Αναλυτικά, τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Abode Systems και της Jabil Circuit αναπτέρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Κέρδη 3% για τον τίτλο της πρώτης και άνοδο 7% για την μετοχή της δεύτερης λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Παράλληλα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η μετοχή της Toronto-Dominion Bank ενισχύθηκε 2,5% μετά την συμφωνία εξαγοράς της Chrysler Finance, ενώ η ολλανδική Royal DSM NV ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Martek Biosciences.

Ισχυρά κέρδη και για τους τραπεζικούς τίτλους με την μετοχή της Citigroup να ενισχύεται 0,7% και της Bank of America 2,7%.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός έκλεισε οριακά υψηλότερα στα 1.387 δολ./οz –μακριά από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.400 δολ./οz – και αντίστοιχα το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά 0,4% στα 89,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 2,9% στα 1,75 δολάρια και το δικαίωμα της ενισχύεται 1% στα 26,12 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 11.533,16 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,60% στις 1.254,61 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,68% στις 2.667,61 μονάδες.

Στις ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ, συνέβαλε ευνοϊκά η δήλωση του κορυφαίου στελέχους της κινεζικής κυβέρνησης ότι το Πεκίνο, που διαθέτει το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε συνάλλαγμα, είναι έτοιμο να προσφέρει χείρα βοηθείας για την επίλυση της κρίσης χρεών σε χώρες της ευρωζώνης.

Η εξέλιξη αυτή επισκιάζει την προειδοποίηση της Moody’s ότι πιθανόν να υποβαθμίσει εκ νέου την οικονομία της Πορτογαλίας και ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,02% στις 5.951 μονάδες, ο DAX 0,85% υψηλότερα στις 7.077 μονάδες, ενώ ο CAC 1,09% στις 3.927 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v