Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 3,1% τον Οκτώβριο για τον Dow Jones

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed για την νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα. Ο καλύτερος Οκτώβριος από το 2006 για τον Dow και από το 2003 για τον S&P.

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed για την νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα. Ο καλύτερος Οκτώβριος από το 2006 για τον Dow και από το 2003 για τον S&P.

Μηνιαία κέρδη 3,1% για τον Dow, 3,7% για τον S&P και 5,9% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Η ικανοποιητική ανάπτυξη του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο στις ΗΠΑ –εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών- δεν κατάφερε να δώσει ισχυρό ανοδικό τόνο στη σημερινή συνεδρίαση της Wall καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η αμερικανική αγορά.

Ωστόσο οι έως σήμερα ενδείξεις για το τι θα αποφασίσει η Fed, μόνο αισιόδοξες δεν είναι καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νέος γύρος επαναγοράς αμερικανικού χρέους αναμένεται να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο, ο οποίος αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ στην αγορά αν και όχι τόσο αποτελεσματικός (σύμφωνα με τον Stiglitz).

Διττή η εικόνα στην οικονομία καθώς πέρα από την σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ, απογοήτευσαν τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, το Αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2% στο γ’ τρίμηνο, σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο (1,7%) ενώ κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε στο 67,7 από 68,2 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, μικτή ήταν και η εικόνα στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Sony (+0,10%) ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 375 εκατ. στο γ’ τρίμηνο λόγω της αύξησης των πωλήσεων και της μείωσης του κόστους παραγωγής.

Αύξηση κερδών και για τη Microsoft κατά 52% στο α’ τρίμηνο με την μετοχή να ενισχύεται λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 1,9%.

Στον αντίποδα η μείωση στην κερδοφορία κατά 90% της φαρμακοβιομηχανίας Merck πίεσε τη μετοχή χαμηλότερα κατά 2% ενώ αντίστοιχα απογοητευτικά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Newell Rubbermaid με τον τίτλο να υποχωρεί 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, άνοδο 1,1% (εβδομαδιαία κέρδη 2,5%) σημείωσε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές στα 1.357 δολ. Αντίθετα απώλειες και το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να υποχωρεί 1% στα 81,40 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε απώλειες 2,2% στα 2,25 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 2% στα 25,55 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 11.118,49 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,04% στις 1.183,26 μονάδες και ο Nasdaq αμετάβλητος στις 2.507,41 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι συνομιλίες που διεξάγει η Ε.Ε. για έναν μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης των χρεοκοπιών, αναθερμαίνει τους φόβους ότι η κρίση χρεών της περιφέρειας θα ξαναεμφανιστεί και προκαλεί νευρικότητα στους βασικούς δείκτες.

Μετά τις πρωινές πιέσεις, ο δείκτης FTSE έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05% στις 5.675,16 μονάδες, DAX 30 με κέρδη μόλις 0,09% στις 6.611,37 μονάδες, και ο CAC 40 με πτώση 0,03% στις 3.833,5 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v