Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αμφιβολίες για την οικονομία πίεσαν τη Wall

Απώλειες στη Wall Street καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο, ενέτεινε τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Πτώση στις ευρωαγορές.

Απώλειες στη Wall Street καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο, ενέτεινε τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν 0,5% στα 408,9 δισ. δολάρια, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης αεροσκαφών, όπως σημειώνει στην έκθεσή του, το Υπουργείο Εμπορίου.

Στον αντίποδα, μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση σημείωσαν τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα άνοδο 4,3% έναντι αύξησης 3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο οι θετικές ενδείξεις από την στεγαστική αγορά δεν ήταν αρκετές ώστε η Wall να κρατηθεί σε θετικό έδαφος καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της Ευρώπης μετά και την προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας ότι η εγχώρια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 0,2% το 2010.

Επιπλέον, ο επιφανής οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του, ότι το «κύμα λιτότητας» που σαρώνει την Ευρώπη μπορεί να πυροδοτήσει νέα ύφεση.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Genzyme ενισχύθηκε 0,2% - κόντρα στο ευρύτερο πτωτικό κλίμα στη Wall- μετά την επιθετική πρόταση εξαγοράς της γαλλικής Sanofi-Aventis.

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη ξεκινά η περίοδος ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου για τις εισηγμένες στη Wall, με πρώτη να σπάει το ρόδι, την Alcoa (-2,5%).

Παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο και στα στοιχεία ανεργίας Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, κοντά στα ιστορικά υψηλά διατηρήθηκε και σήμερα ο χρυσός και συγκεκριμένα στα 1.316,8 δολ. σημειώνοντας οριακή πτώση, ενώ η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 81,58 δολ./βαρέλι.

Πτώση 0,9% για τον ενεργειακό τίτλο της Chevron και 0,7% για την Exxon Mobil.

Στην αγορά αμερικανικών ομολόγων, σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μόλις στο 0,4%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε κέρδη 4,4% στα 2,35 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 1% στα 26,09 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 10.751,42 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,80% στις 1.137,03 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,11% στις 2.344,52 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,61% στις 5.558,73 μονάδες, ο DAX 1,24% στις 6.134,21 μονάδες, ενώ ο CAC 1,15% στις 3.649,81 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v