Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street κόντρα στα macro

Κέρδη στη Wall καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τα απογοητευτικά στοιχεία από τον κλάδο της μεταποίησης. Σημαντική άνοδος του δολαρίου έναντι του γεν μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Κέρδη στη Wall καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τα απογοητευτικά στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης. Ισχυρή άνοδος του δολαρίου έναντι του γεν μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας. Έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για Nasdaq.

Αναλυτικά, ο δείκτης μεταποίησης Empire σημείωσε πτώση στο 4,1 το Σεπτέμβριο έναντι 7,1 τον Αύγουστο, την ώρα που αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 8. Η απροσδόκητη πτώση στον κλάδο της μεταποίησης επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Στον αντίποδα η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 0,2%, εντός των εκτιμήσεων ενώ οι τιμές εισαγωγών έτρεξαν με ρυθμό 0,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 3% έναντι του Ιαπωνικού νομίσματος, πάνω από τα 85 γεν μετά την πρωινή παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια προκειμένου να χαλιναγωγήσει την άνοδο του γεν.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη μέρα, το δολάριο είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναλυτές αναμένουν δεύτερη διαδοχική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου το γεν να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα 82 γεν ανά δολάριο.

Πέραν της σημαντικής ανόδου του δολαρίου στις ΗΠΑ, διατηρούνται οι φήμες για ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι η Fed θα υποχρεωθεί να αγοράσει ομόλογα της τάξεως των 1 τρισ. δολαρίων.

Στη Wall, πτωτικά κινήθηκαν οι τίτλοι του τεχνολογικού, ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου ενώ ενισχύθηκαν οι μετοχές του λιανικού εμπορίου και των μεταφορών.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Yahoo διέψευσε τις φήμες ότι προτίθεται να πουλήσει την συμμετοχή της στην κινεζική εταιρία Alibaba Group. Κέρδη 5% για τον τίτλο.

Παράλληλα, στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησε 1,4% στα 75,72 δολ./βαρέλι αν και τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2.5 εκ. βαρέλια, σε πλήρη συμφωνία με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ο χρυσός κινήθηκε κάτω από τα ιστορικά υψηλά (1.270 $/oz) της προηγούμενης μέρας στα 1.266,90 δολ./oz.

Απώλειες για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil, 0,4% και 0,2% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 1,25% στα 2,37 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 2,1% στα 25,43 δολάρια. Πτώση 2,8% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,72 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 10.572,73 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,35% στις 1.125,07 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,50% στις 2.301,32 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 5.555,56 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με κέρδη 0,22% στις 6.261,87 μονάδες και στο Παρίσι o CAC 40 χαμηλότερα 0,5% στις 3.755,64 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v