Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στη Wall - Πτώση 2,5% για Dow

"Βουτιά" στη Wall Street μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Fed για την αμερικανική ανάκαμψη και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Κίνα. Πτώση 3% για το πετρέλαιο.

"Βουτιά" στη Wall Street μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Fed για την αμερικανική ανάκαμψη και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Κίνα. Πτώση 3% για το πετρέλαιο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας από την BOE, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Fed πολλοί είναι οι αναλυτές που ανησυχούν για ενδεχόμενη «διπλού πάτου» ύφεση της αμερικανικής οικονομίας σε περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα δεν αποφασίσει να δράσει άμεσα.

Επιπλέον μια σειρά δυσοίωνων μακροοικονομικών ανακοινώσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, ώθησαν τους δείκτες της Wall σε ευρεία πτώση.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε 19% τον Ιούνιο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο δείκτης μεταβλητότητας Vix –βαρόμετρο για τα επίπεδα φόβου στις αγορές- ενισχύθηκε 14%.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δύο ώρες πριν το πέρας της συνεδρίασης ότι το έλλειμμα τον Ιούλιο στις ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 165 δισ. δολάρια.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε την μικρότερη αύξηση των τελευταίων 11 μηνών ενώ στην Ιαπωνία οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού ήταν κατώτερες των αναμενόμενων .

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3% στα 78 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν πτώση λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, 2,1% και 1,5% αντίστοιχα.

Ισχυρές απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Citigroup να υποχωρεί 3,25% της Bank of America 3% και της Wells Fargo 5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ (άνοδος 2%) και της βρετανικής λίρας ωστόσο υποχώρησε σε χαμηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία 10ετών αμερικανικών χρεογράφων (αξίας 24 δισ. δολαρίων), η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,73%, σε χαμηλό 19 μηνών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 4,8% στα 2,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 4,2% στα 23,89 δολάρια. Απώλειες 4,4% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,87 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 2,49% στις 10.378,83 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 2,82% στις 1.089,50 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 3,01% στις 2.208,63 μονάδες.

Στην Ευρώπη, την ώρα που οι βασικοί δείκτες της Wall Street εμφάνιζαν πτώση 2% και πλέον, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 2,44% στις 5.245,21 μονάδες, ο DAX με απώλειες 2,1% στις 6.154,07 μονάδες και ο CAC 2,74% στις 3.628 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v