Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% για Dow και S&P

Τα στοιχεία για την ανεργία, η κριτική Stiglitz και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ από την Goldman Sachs, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Εβδομαδιαία άνοδος για τους δείκτες.

Τα στοιχεία στην αγορά εργασίας, η κριτική Stiglitz και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το 2011 από τη Goldman, ώθησαν σε πτώση τη Wall.

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% για τους Dow και S&P και άνοδος 1,5% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Για άλλη μια συνεδρίαση, τη δεύτερη διαδοχική, η αγορά εργασίας πίεσε χαμηλότερα τη Wall καθώς μπορεί ο δείκτης ανεργίας να παρέμεινε αμετάβλητος στο 9,5% τον Ιούλιο, ωστόσο η μεγάλη πτώση στα μισθολόγια στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχίες για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz χαρακτήρισε "αναιμική" την αμερικανική ανάκαμψη και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα δεύτερο κύκλο οικονομικής στήριξης της αγοράς.

Κάλεσμα στο οποίο, μερίδα αναλυτών, αναμένει να ανταποκριθεί η Fed την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη καθώς προβλέπεται η Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο να κρατήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους αλλά παράλληλα να προχωρήσει και σε νέα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Κοντά στις απόψεις του Stiglitz και η Goldman Sachs όπου σε σημερινή της έκθεση, μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 2011 σε 1,9% έναντι 2,55% προηγουμένως.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων με θετικό μάτι είδε η αγορά τις ζημιές λόγω απομειώσεων υπεραξίας από διακοπείσες δραστηριότητες που ανακοίνωσε ο ασφαλιστικός όμιλος της AIG στο β΄ τρίμηνο καθώς και την δήλωση της διοίκησης ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για την αποδέσμευσή της από την κυβέρνηση. Άνοδος 2,2% για τη μετοχή της AIG.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, νέα πτώση για την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στα 80,78 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 0,7% και 1,4% αντίστοιχα.

Πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Citigroup να υποχωρεί 1,6% και της Bank of America 1,4%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 2,2% στα 3,06 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 0,6% στα 24,83 δολάρια. Απώλειες 0,7% για το ADR του ΟΤΕ, στα 4,10 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,20% στις 10.653,56 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,37% στις 1.121,64 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,20% στις 2.288,47 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίαζαν σταθεροποιητική εικόνα, μέχρι την ανακοίνωση της αμερικανικής ανεργίας, που ώθησε τους δείκτες χαμηλότερα.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,62% στις 5.332,39 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη με πτώση 1,17% στις 6.259,63 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,28% στις 3.716 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v