Ισπανία και Κορέα "τρομάζουν" τις αγορές

Εντονες είναι οι απώλειες στη Wall εν μέσω διεθνούς "ξεπουλήματος" λόγω Ισπανίας και Κορέας, αν και η αρχική πτώση 3% περιορίζεται κάπως. Χάνει τις 10.000 μονάδες ο Dow, σε χαμηλό 8 μηνών έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Εντονες απώλειες καταγράφει η Wall Street, στο πλαίσιο του παγκόσμιου χρηματιστηριακού «ξεπουλήματος», εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων από την κορεατική χερσόνησο, των φόβων για τις ισπανικές τράπεζες, της αύξησης του κόστους διατραπεζικού δανεισμού και των απογοητευτικών στατιστικών από την αμερικανική οικονομία.

Η αγορά άνοιξε με πτώση σχεδόν 3% για τους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη, αλλά η ανακοίνωση μιας ευχάριστης στατιστικής έκπληξης, με την σημαντική βελτίωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος, περιορίζει τις απώλειες.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,49% στις 9,916 μονάδες, ο S&P 1,42% στις 1.058 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,46% στις 2.181 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται πλέον κάτω από τις 10.000 μονάδες, ένα επίπεδο κάτω από το οποίο δεν έχει κλείσει μετά τις 8 Φεβρουαρίου. Και τα 30 blue chips του δείκτη κινούνται με αρνητικά πρόσημα.

Ο δείκτης S&P έχει διολισθήσει 13% από το υψηλό του στα τέλη Απριλίου και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι θα επέλθει πτώση περί το 20% από εκείνο το ζενίθ, που θα είναι ο ορισμός της bear market.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε 12,6% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα πριν το «καμπανάκι», ο πάροχος του αμερικανικού χρηματιστηρίου αποφάσισε να θέσει σε ισχύ έναν κανόνα που «παρακάμπτει» τις ενδείξεις τιμών από τις προθεσμιακές αγορές, σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στο άνοιγμα.

Εξαιτίας της κάθετης πτώσης στα futures της Wall, το NYSE εφήρμοσε τον «κανόνα 48» που δίνει την δυνατότητα «bypass» των ενδείξεων για τις τιμές οι οποίες βοηθούν στον καθορισμό των τιμών του ανοίγματος του χρηματιστηρίου.

Οι βασικοί δείκτες υπέστησαν κάθετη πτώση στην συνεδρίαση της Δευτέρας και μάλιστα έκλεισαν κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης, με τον Dow να τερματίζει με πτώση 1,2%, με αφορμή την ανάληψη της «κηδεμονίας» της ισπανικής τράπεζας CajaSur από την κυβέρνηση.

Οι πιέσεις στις αγορές κλιμακώθηκαν μετά την διαταγή του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Kim Jong-il, προς τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα για εμπλοκή με την Νότια Κορέα. Το γουόν της Ν. Κορέας βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το διατραπεζικό επιτόκιο LIBOR ανήλθε στο 0,5% για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούλιο, αν και πάντως βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από το 4,82% που «χτύπησε» κατά την διάρκεια της κρίσης.

Το «τελικό χτύπημα» για την Wall Street έδωσαν τα εγχώρια στατιστικά δεδομένα, όπου ο δείκτης τιμών S&P/Case Shiller έδειξε ότι οι πιέσεις επανήλθαν στην αγορά κατοικίας της Αμερικής, μετά τις ενδείξεις σταθεροποίησης και ελαφράς βελτίωσης στο προηγούμενο διάστημα.

Εντονες είναι οι πιέσεις στις τράπεζες, αλλά μεγάλες απώλειες εμφανίζεται και ο κλάδος βιομηχανικών μετοχών καθώς και εμπορευμάτων.

Η Caterpillar εμφανίζεται πτώση 2,5%, η Alcoa 2,2%, η Chevron 2,3%, ενώ η Exxon Mobil 1,8%.

Η κάθετη πτώση συνεχίζεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας να ακολουθούν» τα χρηματιστήρια Ισπανίας και Ελλάδας σε περιοχές bear market.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 2,54% κάτω από τις 5.000 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,34%, ενώ ο CAC 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v