Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Εκδοση 3 δισ. ευρώ, με "τσουχτερό" yield

Η Ισπανία δεν δυσκολεύθηκε να πωλήσει 3μηνα και 6μηνα γραμμάτια του δημοσίου, αλλά υποχρεώθηκε να πληρώσει ακριβότερο τίμημα σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου μήνα.

Ισπανία: Εκδοση 3 δισ. ευρώ, με τσουχτερό yield
Η Ισπανία δεν δυσκολεύθηκε να πωλήσει 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, αλλά υποχρεώθηκε να πληρώσει ακριβότερο τίμημα σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου μήνα, γεγονός που οφείλεται στην νευρικότητα των αγορών όσον αφορά τα χρέη της ευρωζώνης.

Οι φόβοι αυτοί κλιμακώθηκαν εκ νέου σήμερα, μετά την κρατικοποίηση της ισπανικής τράπεζας CajaSur.

Το yield στην 6μηνη έκδοση ανήλθε στο 1,32% σε σύγκριση με 0,76% του Απριλίου, ενώ στο 3μηνο ανήλθε στο 0,7% από 0,549%.

Το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 153,5 μονάδες βάσης, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, σήμερα, έναντι 145 την περασμένη εβδομάδα.


Η κρίση φέρνει συνενώσεις στην Ισπανία- Συγχωνεύσεις 4 τραπεζών

Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν τέσσερις αποταμιευτικές τράπεζες στην Ισπανία, δημιουργώντας τον πέμπτο μεγαλύτερο όμιλο της χώρας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχουν πρόσβαση σε κρατικά κεφάλαια.

Η Caja Mediterraneo, η Cruppo Cajastur, η Caja Extremadura και η Caja Cantabria ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας έναν όμιλο με περιουσιακά στοιχεία ύψους 135 δισ. ευρώ, 2.300 υποκαταστήματα και 14.000 εργαζομένους.

Ο νέος όμιλος θα έχει πρόσβαση στο ταμείο FROB (Fondo de Restructuratio Ordenada Bancaria), το οποίο έχει δημιουργήσει η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την αναδιάρθρωση των μικρών αποταμιευτικών τραπεζών που αποτελούν τον βασικό πυρήνα του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.

Βάσει της συμφωνίας, η Caja Mediterraneo και η Cruppo Cajastur θα έχουν στην κατοχή τους το 40% έκαστη του νέου ομίλου, ενώ η Caja Extremadura θα κατέχει το 11% και η Caja Cantabria το 9%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v