Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη πτώση σε Wall και ευρωαγορές

Οι εντάσεις στην Κορέα και οι ανησυχίες για τις ισπανικές τράπεζες προκαλούν έντονες απώλειες στη Wall, με τον Dow Jones κάτω από τις 10.000 μονάδες. "Βουτιά" στις ευρωαγορές. Εκτίναξη δείκτη Vix. Ενισχύεται το Libor.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις από την κορεατική χερσόνησο, οι φόβοι για τις ισπανικές τράπεζες, η αύξηση του κόστους διατραπεζικού δανεισμού και τα απογοητευτικά στατιστικά από την αμερικανική οικονομία, προκαλούν έντονες πιέσεις επί δεύτερη συνεδρίαση στην Wall Street και ρίχνουν τον δείκτη Dow Jones κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Ο δείκτης των blue chips δεν έχει κλείσει κάτω από τις 10.000 μονάδες μετά τις 8 Φεβρουαρίου.

Η αγορά άνοιξε με πτώση σχεδόν 3% για τους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη, αλλά η ανακοίνωση στη συνέχεια μιας ευχάριστης στατιστικής έκπληξης, με την μεγάλη αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος, περιορίζει τις απώλειες.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,49% στις 9,916 μονάδες, ο S&P 1,42% στις 1.058 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,46% στις 2.181 μονάδες.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάσσεται 12,6% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα πριν το «καμπανάκι», ο πάροχος του αμερικανικού χρηματιστηρίου αποφάσισε να θέσει σε ισχύ έναν κανόνα που «παρακάμπτει» τις ενδείξεις τιμών από τις προθεσμιακές αγορές, σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στο άνοιγμα.

Εξαιτίας της κάθετης πτώσης στα futures της Wall, το NYSE εφήρμοσε τον «κανόνα 48» που δίνει την δυνατότητα «bypass» των ενδείξεων για τις τιμές οι οποίες βοηθούν στον καθορισμό των τιμών του ανοίγματος του χρηματιστηρίου.

Οι βασικοί δείκτες υπέστησαν κάθετη πτώση στην συνεδρίαση της Δευτέρας και μάλιστα έκλεισαν κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης, με τον Dow να τερματίζει με πτώση 1,2%, με αφορμή την ανάληψη της «κηδεμονίας» της ισπανικής τράπεζας CajaSur από την κυβέρνηση.

Οι πιέσεις στις αγορές κλιμακώθηκαν μετά την διαταγή του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Kim Jong-il, προς τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα για εμπλοκή με την Νότια Κορέα. Το γουόν της Ν. Κορέας βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το διατραπεζικό επιτόκιο LIBOR ανήλθε στο 0,5% για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούλιο, αν και πάντως βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από το 4,82% που «χτύπησε» κατά την διάρκεια της κρίσης.

Το «τελικό χτύπημα» για την Wall Street έδωσαν τα εγχώρια στατιστικά δεδομένα, όπου ο δείκτης τιμών S&P/Case Shiller έδειξε ότι οι πιέσεις επανήλθαν στην αγορά κατοικίας της Αμερικής, μετά τις ενδείξεις σταθεροποίησης και ελαφράς βελτίωσης στο προηγούμενο διάστημα.

Η κάθετη πτώση συνεχίζεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας να ακολουθούν» τα χρηματιστήρια Ισπανίας και Ελλάδας σε περιοχές bear market.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,9%, ο DAX 2,92%, ενώ ο CAC 3,6%.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI βουλιάζει στα χαμηλότερα επίπεδα 9 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v