Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 3% για τη Wall

Η περιορισμένη άνοδος του πληθωρισμού συγκράτησε τις αρχικές τάσεις ρευστοποιήσεων μετά την απροσδόκητη αύξηση του επιτοκίου από τη FED. Εβδομαδιαία κέρδη 3% για Dow. Ανοδος στις ευρωαγορές.

Η εντός των εκτιμήσεων άνοδος του πληθωρισμού συγκράτησε τις αρχικές τάσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών μετά την απροσδόκητη αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου από τη FED. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Εβδομαδιαία κέρδη 3% για τον δείκτη Dow, 3,1% για τον S&P και άνοδος 2,8% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά, στην αρχή της συνεδρίασης, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει το discount rate κατά 25 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα στο 0,75% από 0,5% προηγουμένως, είχε αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχεται ο κλάδος των εμπορευμάτων, στη Wall.

Σημειώνεται ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο με το οποίο χρεώνει η FED τις εμπορικές τράπεζες για βραχυχρόνιο δανεισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα ωστόσο δικαιολόγησε την απόφασή της σημειώνοντας ότι η άνοδος στο προεξοφλητικό επιτόκιο οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και όχι τόσο σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής- περιορισμού της ρευστότητας στην αγορά.

Άγνωστο πως εξέλαβαν την παραπάνω εξήγηση οι επενδυτές ωστόσο το κλίμα στην αμερικανική αγορά τονώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή τoν Ιανουάριο σημείωσε αύξηση μόλις 0,2% διαψεύδοντας τις ανησυχίες των αναλυτών για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Μικτά τα πρόσημα για τους τραπεζικούς τίτλους με την μετοχή της Wells Fargo να κερδίζει 0,1%, της Bank of America 0,3% ενώ στον αντίποδα υποχωρούν λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, Citigroup και JP Morgan 0,3% και 0,8% αντίστοιχα.

Επιπλέον, "βουτιά" 7% για την μετοχή της Dell μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης των κερδών δ’ τριμήνου.

Άνοδος 1% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 79,9 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 3,1% στα 23,18 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 0,8% στα 3,75 δολάρια. Απώλειες 0,8% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,38 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 10.402,35 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,22% στις 1.109,17 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,10% στις 2.243,87 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FSTE έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 5.365 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,82% στις 5.726 μονάδες, ενώ ο CAC 0,61% υψηλότερα στις 3.770 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v