Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ήπιος πληθωρισμός στηρίζει τη Wall Street

Η συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού δημιούργησε το κατάλληλο αντίβαρο στην αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου της Fed, προκαλώντας θετικά πρόσημα στη Wall Street. Aνοδικό κλείσιμο ευρωαγορών.

Η συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού «αναβάλλει» στην σκέψη των επενδυτών την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων και δημιουργεί το κατάλληλο αντίβαρο στην αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου από την Fed, επαναφέροντας τα θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημειώνουν αυτή την ώρα ήπια άνοδο και o Dow Jones κερδίζει 0,21% στις 10.414 μονάδες, ο S&P 0,29% στις 1.109 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,13% στις 2.244 μονάδες.

Όπως, αναμενόταν, η αρχική αντίδραση της Wall Street στην αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου της Federal Reserve, είναι αρνητική, με τις τιμές των εμπορευμάτων να αποδυναμώνονται και το δολάριο να ισχυροποιείται.

Η Fed προχώρησε σε αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου στο 0,75% , το οποίο χρεώνει στις εμπορικές τράπεζες για βραχυχρόνιο δανεισμό.

Αν και δεν έκανε καμία κίνηση στο επιτόκιο «αναφοράς,» το επιτόκιο Fed Funds, η κίνηση θεωρείται η αρχή της ανάκλησης της πολιτικής άπλετης ρευστότητας, την οποία είχε διοχετεύσει η κεντρική τράπεζα για να προσφέρει στήριξη στην οικονομία εν μέσω της κρίσης.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε συγκρατημένη αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια, ανακοίνωση που καθησύχασε τους φόβους επικείμενων ανοδικών πιέσεων στις τιμές.

Σε εταιρικό επίπεδο, η Dell αντέδρασε με βουτιά 5% στην ανακοίνωση μεγάλης μείωσης των κερδών δ΄τρίμηνου, παρά την αύξηση των πωλήσεων.

Στον αντίποδα, θετικά αντιδρούν στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους η J.C. Penney (4,5%) και η PG&E Corp. (+1,53%).

Με κέρδη έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αισθητή ανάκαμψη στον κλάδο τροφίμων, μετά τα καλά αποτελέσματα της Nestle (+2,5%).

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,77%, ο DAX με κέρδη 0,82%, ενώ ο CAC 0,61% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v