Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία "κοκκίνισε" τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στους δείκτες στη Wall Street καθώς τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία επανέφεραν την ανησυχία στους επενδυτές για την πορεία της "πραγματικής" οικονομίας στις ΗΠΑ.  Πτώση στις ευρωαγορές.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στους δείκτες στη Wall Street καθώς τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία επανέφεραν την ανησυχία στους επενδυτές για την πορεία της πραγματικής οικονομίας στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 505.000 την προηγούμενη εβδομάδα- εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών αλλά καθόλου βελτιωμένα σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις.

Παράλληλα ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκε μόλις 0,3% τον Οκτώβριο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη όχι κάτω από 0,5%.

Στον αντίποδα ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Philadelphia Fed τον Νοέμβριο, διαμορφώθηκε στο 16,7 ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Russell Lunderberg, της Barrett Capital Management, “Οι διεθνής χρηματιστηριακές αγορές έδωσαν το έναυσμα για μια πτωτική συνεδρίαση στη Wall. Ωστόσο μια καθοδική κίνηση των δεικτών δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η αμερικανική αγορά έχει πιάσει το υψηλό 13 μηνών. Θεωρώ ότι πολλοί επενδυτές προβληματίζονται που η αγορά έχει φτάσει τόσο ψηλά …τόσο γρήγορα”.

Επιπλέον, η ανοδική πορεία του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ πίεσε χαμηλότερα την τιμή του πετρελαίου στις διεθνής αγορές με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 2,2% και 1% αντίστοιχα.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και ο τεχνολογικός κλάδος μετά από έκθεση της Bank of America Merrill Lynch που υποβαθμίζει “ομαδικά” 8 εταιρίες ημιαγωγών μεταξύ των οποίων η Intel (-4%)και η Texas Instruments (-3,4%).

Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της Sears Holding, παρά τις ζημιές ύψους 127 εκατ. δολαρίων καθώς ήταν μικρότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου οι εταιρίες Dell και Gap.

Πτώση 2,6% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 78,68 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 1,1% στα 25 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με πτώση 2,75% στα 7,06 δολάρια. Απώλειες 1,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,93 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,9% στις 10.332,60 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,34% στις 1.094,89 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 1,66% στις 2.156,82 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE υποχώρησε 1,51% στις 5.261 μονάδες, ο DAX με απώλειες 1,49% στις 5.701 μονάδες, ενώ ο CAC 1,73% στις 3.761 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v