Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στη Wall Street

Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής του πετρελαίου στήριξε την ανοδική κίνηση των ενεργειακών τίτλων ωθώντας τους δείκτες της Wall σημαντικά υψηλότερα. Στο προσκήνιο η καταδίκη B. Madoff. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής του πετρελαίου στήριξε την ανοδική κίνηση των ενεργειακών τίτλων ωθώντας τους δείκτες της Wall σημαντικά υψηλότερα. Ποινή φυλάκισης 150 ετών για B. Madoff.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος –μαζί με το ράλι του πετρελαίου- η καταδικαστική απόφαση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Wall Street, Bernard Madoff.

Συγκεκριμένα, ο Bernard Madoff , χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά και υπό το βάρος των πιέσεων των πρώην επενδυτών-πελατών του, καταδικάστηκε σε συνολική κάθειρξη 150 ετών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η περιπέτεια Madoff ίσως δώσει την αφορμή στην κυβέρνηση να ενισχύσει τον παρεμβατικό της ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, η πτώση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας Chicago FED στο -2,3 το Μάιο από -2,27 τον προηγούμενο μήνα δεν κατάφερε να περιορίσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέρος της ανοδικής κίνησης στη Wall Street βασίσθηκε στις πλούσιες επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η Enterprise Products προχωρά στην εξαγορά της Teppco Pipeline έναντι ποσού 3,3 δισ. δολαρίων ενώ η διοίκηση της Anglo America αποφάσισε να πουλήσει μονάδα της στην κινεζική Aluminium Corp.

Επιπλέον μετά από 6 μήνες απουσίας –λόγω ασθένειας- επιστρέφει στη θέση του ο CEO της Apple και συνιδρυτής της εταιρίας Steve Jobs.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές ενέργειας όπως Chevron , Exxon Mobil, καθώς και ο τίτλος της Boeing και United Technologies.

Στο μεταξύ άνοδο 3,3% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 71,46 δολάρια ανά βαρέλι μετά από την επίθεση που δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις της Shell στη Νιγηρία από παραστρατιωτική οργάνωση.  

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε 1,88%, στα 19,51 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 4,8% στα 5,43 δολάρια. Χαμηλότερα 1,3% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7.7 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε άνοδο 1,08% στις 8.529,38 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,91% στις 927,23 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,32% στις 1.844,06 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,25% στις 4.294,03 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κατέγραψε άνοδο 2,27% στις 4.885,09 μονάδες και στο Παρίσι υψηλότερα 2,04% στις 3.193,68 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v