Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall μετά το ...κοψοχόλιασμα!

Επανέρχονται σε ανοδική πορεία οι δείκτες της Wall, μετά την παροδική «βουτιά» που ακολούθησε την φήμη ότι τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν εσφαλμένα. Σε θετικό πεδίο για το 2009 ο Dow Jones. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Κέρδη αποκομίζουν οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, και ο δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη για το 2009, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση, που έδειξαν ότι οι Αμερικανοί εργοδότες μείωσαν λιγότερες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.
 
Η αγορά ξεκίνησε με άνοδο της τάξης του 1% αλλά μετά από λίγη ώρα, έσβησε τα κέρδη όταν φημολογήθηκε ότι τα στοιχεία για την ανεργία ήταν εσφαλμένα. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε την ανακοίνωση και οι δείκτες ανέκτησαν ανοδική πορεία.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,6% στις 8.803 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,3% στις 945 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,16% στις 1.853 μονάδες.

Οι μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Boeing, η Alcoa και η Hewlett-Packard καταγράφουν ράλι τιμών της τάξης του 3%.

Ο δείκτης S&P 500 έχει ανακάμψει 39% από το χαμηλό 12 ετών. Ενισχύθηκε 6,4% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, χάρη στις ανακοινώσεις βελτίωσης στις πωλήσεις οικιών, τα διαρκή αγαθά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Στις σημερινές ανακοινώσεις, το ποσοστό της ανεργίας στην αμερικανική αγορά ανήλθε στο 9,4% στο υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο 1983, αλλά οι εργοδότες προχώρησαν σε πολύ λιγότερες περικοπές θέσεων εργασίας απ’όσο αναμενόταν.

Η επιβράδυνση του ρυθμού των περικοπών θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά ακινήτων και την μεταποίηση, υποδεικνύουν ότι η ύφεση μετριάζεται.

Οι μεταλλευτικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο και λόγω της απόφασης της Rio Tinto (12,44%) να αποχωρήσει από την συμφωνία με την κινεζική Aluminum Corp. of China. Τα κέρδη συνεχίζονται και στις μετοχές ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο «κάλπασε» ως τα 70 δολ. ανα βαρέλι.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Citigroup ενισχύεται 1%, ενώ φημολογείται ότι οι Αρχές θέλουν ανασύνθεση της ανώτατης διοίκησης.

Η DuPont αντιδρά με πτώση στην υποβάθμισή της από την Merrill Lynch.

Η μετοχή της Apple μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Steve Jobs ετοιμάζεται να επιστρέψει στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μετά από άδεια ασθενείας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν σε εκτίναξη το άνοιγμα της Wall, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν επίσης το απόγευμα. Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,18%, ενώ ο DAX 0,24% υψηλότερα, και ο CAC 0,82%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v