Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία, Bernanke πιέζουν τη Wall

Μετά από τέσσερις κερδοφόρες συνεδριάσεις, η Wall υποκύπτει σε ρευστοποιήσεις, υπό το βάρος δυσμενών στατιστικών μεγεθών και τις προειδοποιήσεις Bernanke για τα ελλείμματα. Πτώση στις ευρωπαικές αγορές.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις, οι βασικοί δείκτης της Wall Street υποκύπτουν σε ρευστοποιήσεις κερδών. Τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση και η αναρρίχηση του δείκτη Standard & Poor’s 500 στα πιο «ακριβά» επίπεδα οκτώ μηνών (15,5x) «σιγοντάρουν» τους πωλητές.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 8.644 μονάδες, ο S&P 1,64% στις 929 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 1,05% στις 1.817 μονάδες.

Η μέτρηση για την αγορά εργασίας, όπως καταγράφθηκε από το ινστιτούτο ιδιωτικής απασχόλησης ADP, ήταν καλύτερη από την προηγούμενη και την αναμενόμενη, ωστόσο δεν κατόρθωσε να εμπνεύσει αισιοδοξία, καθώς έδειξε ότι οι απολύσεις, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται. Οι ιδιωτικές εταιρίες των ΗΠΑ προχώρησαν σε 532 χιλιάδες απολύσεις τον Μάιο.

Παράλληλα, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν λιγότερο απ’όσο αναμενόταν, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών ISM παρέμεινε σε επίπεδα ύφεσης. Όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται στην ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας Μαΐου, την Παρασκευή.

Τις χρηματιστηριακές πιέσεις επιτείνει η προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη, Ben. Bernanke ότι τα μεγάλα ελλείμματα απειλούν την οικονομική σταθερότητα. και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δανείζεται εσαεί στα τρέχοντα επιτόκια για να χρηματοδοτεί τις «τρύπες.»

Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, η εταιρία ασφαλειών ζωής Aetna υποχωρεί 7% κατόπιν υποβάθμισης των προοπτικών κερδοφορίας. Η Valero Energy διολισθαίνει 17% καθώς πρόβλεψε ζημία στο β΄τρίμηνο. Εντονες πιέσεις επικρατούν στον ενεργειακό κλάδο μετά την «διόρθωση» των τι μών του μαύρου χρυσού.

Οι μετοχές της Halliburton, της Sunoco και της Marathon Oil εμφανίζουν πτώση άνω του 4%.

Πτωτική εικόνα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,09% χαμηλότερα, ο DAX 1,74%, ενώ ο CAC 2,02%. Το χρηματιστήριο της Ρωσίας βούλιαξε 7,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v