Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γρίπη των χοίρων "τρομάζει" και την Wall Street

Η απειλή της γρίπης των χοίρων «τρομάζει» και το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις απώλειες σε Ευρώπη και Ασία, αλλά τα κέρδη των φαρμακευτικών κλάδων προσφέρουν κάποια στήριξη. Πτώση 2,6% στην αγορά του Μεξικό. 

Η απειλή της γρίπης των χοίρων «τρομάζει» και το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις απώλειες σε Ευρώπη και Ασία, στον απόηχο των φόβων για πανδημία.

Η προειδοποίηση του Lawrence Summers, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, επέτεινε τις πιέσεις.

Ωστόσο, τα έντονα κέρδη των μετοχών του φαρμακευτικού κλάδου υπερκάλυψαν παροδικά τους φόβους πανδημίας από την γρίπη των χοίρων και ώθησαν υψηλότερα τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά και τις ευρωαγορές.

Καθώς όμως οι επενδυτές παραμένουν εν γένει επιφυλακτικοί και οι βασικοί δείκτες επέστρεψαν γρήγορα σε σταθεροποιητική εικόνα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ο δείκτης Amex Pharmaceutical ενισχύεται 1,2% στη Νέα Υόρκη και ο Amex Biotechnology 1,5%. Το ADR της αυστραλέζικης εταιρίας Biota Holdings εκτινάχθηκε πάνω από 600%. Η εταιρία λαμβάνει δικαιώματα για το αντιγριπικό Relenza που προωθεί η GlaxoSmithKline. Πάνω από 50% ενισχύονται οι βιοτεχνολογικοί τίτλοι Generex Biotechnology, BioCryst Pharmaceuticals, Novavax και Hemispherx Biopharma.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η Gilead Sciences (+3%), η Roche (+4%) και η GlaxoSmithKline (+6%) αποκομίζουν επίσης σημαντικά κέρδη.

Στον αντίποδα, έντονες είναι οι πιέσεις στον αεροπορικό κλάδο.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,19% στις 8.091 μονάδες, ο S&P υποχωρεί ελαφρώς 865 μονάδες, και ο Nasdaq ενισχύεται 0,07% στις 1.694 μονάδες. 

Το χρηματιστήριο του Μεξικό, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης, εμφανίζει πτώση 2,6%.

Η μετοχή της Whole Foods Market, της μεγαλύτερης επιχείρησης βιολογικών τροφίμων στις ΗΠΑ, υποχωρεί 3,2%.

Μια σειρά μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων Verizon Communications και Qualcomm, ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄τριμήνου σήμερα.

Μέχρι σήμερα, οι 178 επιχειρήσεις του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έχουν υποστεί μείωση κερδών 32% κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι η Credit Suisse υποβάθμισε τις αμερικανικές μετοχές σε «benchmark¨από «overweight» σήμερα, εκτιμώντας ότι η σχετική εμφάνιση των ΗΠΑ θα επιδεινώνεται.

Η μετοχή της Alcoa υποχωρεί 1,9%, ενώ της Freeport-McMoRan Copper & Gold 1,7%.

Ο τίτλος της General Electric διολισθαίνει 1,7%.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,35%, ο DAX 0,42% και ο CAC υποχωρεί 0,09%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v