Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ώθηση στο φινάλε για τη Wall Street

Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα φαίνεται να υπερίσχυσαν των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων και των δυσμενών εξελίξεων στη GM, ωθώντας τους δείκτες της Wall, υψηλότερα. Πτώση στις ευρωαγορές.

Τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα φαίνεται να υπερίσχυσαν των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων και των δυσμενών εξελίξεων στη GM, ωθώντας τους δείκτες υψηλότερα.

Ειδικότερα, από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων η Apple (+3,4%) ξάφνιασε ευχάριστα τους αναλυτές καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη, α’ τριμήνου ύψους, 1,2 δισ. δολάρια έναντι 1 δισ. την αντίστοιχα περίοδο, το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων ήταν και τα αποτελέσματα της εταιρίας EΒay(+12%), ενώ η Fifth Third Bancorp ανακοίνωσε ζημιές μικρότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ωστόσο, καθόλου ενθαρρυντικά για τους επενδυτές δεν ήταν τα αποτελέσματα της UPS με τον τίτλο της μετοχής να υποχωρεί 4%.

Επιπλέον συνεχίζονται οι “δραματικές” εξελίξεις στον όμιλο της GM (-3%) με την διοίκηση να αποφασίζει την διακοπή λειτουργίας- για πολλές εβδομάδες- 13 εργοστασίων στη Β. Αμερική, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα υψηλά αποθέματα του ομίλου.

Οι τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ιδιαίτερα λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, (με μόνη εξαίρεση τη Citigroup να καταγράφει πτώση 3%), με τη Bank of America -στον απόηχο των αποκαλύψεων των κυβερνητικών πιέσεων στην εξαγορά της Merrill Lynch- υψηλότερα 6% και τη JP Morgan με κέρδη 2,6%.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία η αύξηση στις νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την μείωση των μεταπωλήσεων κατοικιών υπενθύμισε στους επενδυτές την παρουσία και απειλή της οικονομικής κρίσης.

Άλλωστε όπως υποστήριξε και ο επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, “Το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν είναι κοντά” .

Στο μεταξύ, άνοδο 1,6% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 49,68 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 1,5% στα $906,6/oz.

Λίγο πριν το κλείσιμο το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στο NYSE για τις μετοχές των Bank of America, Citigroup, Direxion Financial και στο Nasdaq για τις μετοχές των Powershares, Sirius XM Radio Inc και Intel Corporation.

Το δικαίωμα της 3Ε έκλεισε με κέρδη 1,8%, στα 15,67 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 3% στα 3,64 δολάρια. Υψηλότερα κατά 1,8% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,75 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 7.957,06 μονάδες με άνοδο 0,89%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,37%, στις 1.652,21 μονάδες. Υψηλότερα 0,99% για τον S&P 500, στις 851,92 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,31% στις 4.018,23 μονάδες ενώ μεγαλύτερη σε εύρος ήταν η πτώση στη Φρανκφούρτη με το δείκτη DAX 30 να υποχωρεί 1,22% στις 4.538,21 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 0,55%, διαμορφούμενος στις 3.008,62 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v