Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώθηση από Geithner στη Wall Street

Οι δηλώσεις Geithner περί επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών, ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες της Wall εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Yahoo. Πρωταγωνιστές οι μετοχές τραπεζών και τεχνολογίας.

Οι δηλώσεις T. Geithner, περί επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών, ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες της Wall Street εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Yahoo. Πρωταγωνιστές τράπεζες και τεχνολογία. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Οι σημαντικές απώλειες των δεικτών την προηγούμενη μέρα σε συνδυασμό με το σημερινό “αδύναμο” άνοιγμα της Wall Street, ώθησε πολλούς αναλυτές να προδικάσουν τον τερματισμό του εβδομαδιαίου ανοδικού σερί των δεικτών.

Όμως η συνέχεια της συνεδρίασης τους διέψευσε καθώς οι δηλώσεις του κ. T. Geithner υπενθύμισε στους επενδυτές την ισχυρή παρουσία του κράτους στις οικονομικές εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών κάμφθηκε μετά την κατηγορηματική δήλωση του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των αμερικανικών τραπεζών διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα χρειάζονται.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν φείδεται χρημάτων προκειμένου να διασώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Από πλευράς εταιρικών νέων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τους επενδυτές η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη Yahoo (+4,5%) μετά το πέρας της συνεδρίασης ενώ δημοσίευμα της Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι η εταιρία διεξάγει διαπραγματεύσεις για διαφημιστική συνεργασία με τη Microsoft.

Επιπλέον, απογοητευτικά κρίνονται από τους αναλυτές τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των εταιριών DuPont, Merck και Caterpillar που προκάλεσαν και τις αρχικές απώλειες των δεικτών στη Wall Street.

Παράλληλα, η Bank of New York Mellon διολίσθησε 4% κατόπιν ανακοίνωσης μείωσης κερδών και περικοπής του μερίσματος.

Θετικά τα αποτελέσματα της United Technologies που στήριξαν σε θετικό έδαφος τον Nasdaq όταν οι υπόλοιποι δείκτες της Wall δέχονταν ισχυρές πιέσεις ρευστοποιήσεων. 

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με τη Citigroup να κλείνει με άνοδο 8,5%, τη Bank of America υψηλότερα κατά 8% και τη JP Morgan με κέρδη 7,5%.

Κέρδη 3,5% και 1,5%, αντίστοιχα για τους τίτλους της General Motors και Ford μετά την ανακοίνωση για επιπλέον παροχή βοήθειας 5,5 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, άνοδο σχεδόν 1,6% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 46,64 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχώρησε στα $882,7/oz.

Λίγο πριν το κλείσιμο το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στο NYSE για τις μετοχές των Bank of America, Citigroup, Direxion Financial και στο Nasdaq για τις μετοχές των Powershares, Sirius XM Radio Inc και Intel Corporation.

Το δικαίωμα της 3Ε εμφάνισε άνοδο 1,3%, στα 15,45 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 1,1% στα 3,55 δολάρια. Χαμηλότερα κατά 0,9% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,65 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 7.968,84 μονάδες με κέρδη 1,62%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,22%, στις 1.643,85 μονάδες. Υψηλότερα 2,13% για τον S&P 500, στις 850,08 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,09% διαμορφούμενος στις 3.987,46 μονάδες. Με περιορισμένα κέρδη έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Άνοδος 0,34% για το δείκτη DAX 30 στις 4.501,63 μονάδες ενώ ο CAC 40 έκλεισε 0,15% υψηλότερα στις 2.973,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v