Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" 4% για S&P, Nasdaq με το καμπανάκι

Κάτω από τις 800 μονάδες ο S&P 500 (-4,1%) με τον Dow Jones να χάνει 3,4%  καθώς οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομία και τράπεζες οδηγούν τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού και των ομολόγων. Πτώση 7% στο πετρέλαιο.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στην αμερικανική αγορά εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της οικονομίας.

Η Wall Street παίρνει τη σκυτάλη των πιέσεων που κυριαρχούν από το πρωί στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τα επίμονα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία. 

Το εκρηκτικό μείγμα μακροοικονομικών και εταιρικών στοιχείων οδηγούν τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού (με νέο ράλι κινείται προς τα 1.000 δολάρια) και των ομολόγων ενώ το πετρέλαιο ευθυγραμμίζεται με την πτώση στις αγορές, υποχωρώντας κατά 7% προς τα 34,8 δολάρια το βαρέλι.  

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Empire τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των -34,7 μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Fed, από τις 22,2 μονάδες τον Ιανουάριο κι ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο βιομηχανικός δείκτης θα υποχωρήσει στις -24 μονάδες.

Εξάλλου, η αγορά αναμένει αργότερα μέσα στη μέρα την τελική υπογραφή του σχεδίου αναζωογόνησης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων από τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Από το εταιρικό μέτωπο, σημαντική πτώση 7,5% σημείωσαν τα κέρδη δ’ τριμήνου του κορυφαίου ομίλου λιανικών πωλήσεων Wal-Mart, τα οποία ωστόσο ήταν ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Επίσης, η General Motors ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη διακοπή της λειτουργίας τεσσάρων εργοστασιακών μονάδων της στην Ευρώπη, λόγω της κρίσης που μαστίζει την αυτοκινητοβιομηχανία.

Εντωμεταξύ, σήμερα λήγει η προθεσμία για τις GM και Chrysler για να παρουσιάσουν επιχειρηματικά σχέδια ανάκαμψης στην κυβέρνηση, ώστε να λάβουν κρατική βοήθεια.

Από την άλλη πλευρά έγινε γνωστό ότι 13 αμερικανικές τράπεζες έχουν βάλει "λουκέτο"
μέσα στο 2009.
 
Σε επίπεδο δεικτών ο Dow Jones υποχωρεί 3,40% στις 7.583,54 μονάδες, ο S&P 4,1% στις 792,82 μονάδες και ο Nasdaq 4,04% στις 1.472,23 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,37% στις 4.036,93 μονάδες, ο DAX 2,90% στις 4.240,06 μονάδες και ο CAC 2,64% στις 2.883,99 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v