Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντέδρασε στο τέλος η Wall Street

Σταθεροποιητικά έκλεισε η Wall, μετά τις απώλειες που κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην πληροφορία ότι καταρτίζεται πρόγραμμα στήριξης της αγοράς κατοικίας.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, μετά τις υψηλές ενδοσυνεδριακές απώλειες, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην πληροφορία ότι η κυβέρνηση καταρτίζει πρόγραμμα στήριξης της αγοράς κατοικίας.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για πρόγραμμα που καταρτίζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα κινδυνεύουν με κατάσχεση.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι οι αιτήσεις για κατασχέσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν 10% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, διαμορφούμενοι στους 274.399 κι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση για να αποφύγει μια πιθανή έκρηξη στον αριθμό των κατασχέσεων που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε υψηλό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των κατοικιών κατέγραψαν πτώση-ρεκόρ 12% κατά το δ’ τρίμηνο, καθώς οι κατασχέσεις οδήγησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αξίες κι ενώ ταυτόχρονα η ύφεση βαθαίνει με την κρίση στην απασχόληση.

Η πτώση στις τιμές των κατοικιών κατέστησε περισσότερο επισφαλή τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών και σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που επικρατούν μετά την ανακοίνωση του τραπεζικού «πακέτου» από τον Geithner οδήγησε σε ισχυρές πιέσεις τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Εν τω μεταξύ, η αγορά προβληματίζεται ως προς την αποτίμηση των «τοξικών» ενεργητικών των τραπεζών. Πολλοί αναλυτές συνδέουν την εν λόγω αποτίμηση με τις συγκεκριμένες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν με βεβαιότητα.

Επίσης, ανακοινώθηκε απροσδόκητη αύξηση 1% των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο, μετά από επτά μήνες πτώσης κι ενώ οι αναλυτές περίμεναν περαιτέρω μείωση.

Σε εταιρικό επίπεδο, πτώση σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές όπως αυτές των Bank of America (-3,5%) και Citigroup (-1,5%), ανακάμπτοντας ωστόσο σημαντικά από τις απώλειες που κατέγραφαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και ο ενεργειακός κλάδος μετά τη νέα «βουτιά» 5,5% του πετρελαίου στα 33,98 δολάρια το βαρέλι.

Το μόνο blue chip του Dow που κατέγραψε άνοδο ήταν η Coca Cola Co. (+7%), παρά την πτώση της κερδοφορίας της.

Σε επίπεδο δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε οριακά 0,09% στις 7932,76 μονάδες. Αντίθετα, ο S&P ενισχύθηκε 0,17% στις 835,19 μονάδες και ο Nasdaq 0,73% στις 1541,71 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 700 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,37 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq. 

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με τους πτωτικούς τίτλους να υπερισχύουν των ανοδικών σε αναλογία 2 προς 1, ενώ στο NYSE η εικόνα ήταν ισορροπημένη.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 1,31% στα 14,31 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 0,30% στα 3,32 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Ανοδικά 0,27% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,45 δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,76% στις 4.202,24 μονάδες. Ο DAX υποχώρησε 2,70% στις 4.407,56 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 2,09% στις 2.964,34 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v