Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εφαγε πακέτο" η Wall Street

Κατέρρευσε η αμερικανική αγορά, με τον Dow να υποχωρεί 4,62% κάτω από τις 8.000, μετά την ανακοίνωση του «πακέτου» στήριξης των τραπεζών από τον T. Geithner και την υπερψήφιση σχεδίου ενίσχυσης της οικονομίας.

Κατέρρευσε η αμερικανική αγορά μετά την ανακοίνωση του «πακέτου» στήριξης των τραπεζών από τον Tim Geithner και την υπερψήφιση του σχεδίου ενίσχυσης της οικονομίας από τη Γερουσία. Πτώση στην Ευρώπη.

Όπως σημείωναν αναλυτές ο υπουργός δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες όσον αφορά την χρησιμοποίηση των πόρων που προβλέπει το «πακέτο» εντείνοντας την ανησυχία στην αγορά σχετικά με το μέλλον του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σύμφωνα με άλλους, ο αυστηρός έλεγχος της βιωσιμότητας των τραπεζών που προβλέπει το πλάνο, δηλαδή η εξέταση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το δανεισμό, απορροφώντας τις ενδεχόμενες ζημίες που θα επιφέρει μια μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, σκόρπισε τον πανικό στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστική της αντίδρασης της αγοράς η «βουτιά» τραπεζικών κολοσσών όπως η Bank of America (-20%), Citigroup (-15%) και JPMorgan (-10%).

Σε αδρές γραμμές το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «τοξικής» τράπεζας με στόχο την αγορά μη ρευστοποιήσιμων ενεργητικών 500 εκατ. δολ. έως 1 δισ. δολαρίων, ώστε να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζικών ομίλων. Στο σχέδιο αυτό εκτός από το δημόσιο θα κληθούν να επενδύσουν και ιδιωτικοί φορείς, αγοράζοντας μη ρευστοποιήσιμους τίτλους που βασίζονται σε χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων, με μια minimum εγγυημένη απόδοση από το αμερικανικό δημόσιο.

Προβλέπει, επίσης, την επέκταση και ενίσχυση του προγράμματος ενίσχυσης του καταναλωτικού δανεισμού (TALF) για φοιτητές, αγορά αυτοκινήτου και πιστωτικές κάρτες από τα 200 εκατ. δολάρια στο 1 τρισ. δολάρια, που έχει εξαγγείλει η Fed.

Όπως δήλωσε ο Tim Geithner η οικονομική ανάκαμψη θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία με αβέβαιο αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, μετά την ανακοίνωσή του, συνειδητοποιώντας την κατρακύλα της αγοράς, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δράσει άμεσα, κάνοντας ότι περνάει από το χέρι της για να αναστρέψει την κατάσταση.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του τραπεζικού «πακέτου» από τον Geithner, η Γερουσία ενέκρινε με ψήφους 61-37 το «πακέτο» στήριξης της οικονομίας ύψους 838 δισ. δολαρίων που είχε προτείνει η κυβέρνηση Obama. Όμως, η θετική αυτή εξέλιξη δεν στάθηκε αρκετή να αναχαιτίσει το κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke υπερασπίστηκε τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε η είδηση για την UBS που προχωρά σε περικοπές 2200 θέσεων εργασίας στον επενδυτικό της κλάδο, μετά την ανακοίνωση ζημίων ύψους 7 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο του 2008.

Όπως επίσης και αυτή για την General Motors (-2%) που σκοπεύει να καταργήσει 10.000 μισθωτές θέσεις εργασίας και να μειώσει τις αποδοχές άλλων διοικητικών υπαλλήλων κατά 3% με 10%.

Το πετρέλαιο, στο ίδιο κλίμα με την χρηματιστηριακή αγορά, υποχώρησε 4% κλείνοντας στα 37,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι επενδυτές αναζήτησαν το ασφαλές «καταφύγιο» του χρυσού που ενισχύθηκε 2,17% στα 9,16 δολάρια ανά ουγκιά.

Αντίστοιχα, ενισχύθηκαν σημαντικά τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί περίπου 15 μονάδες βάσης.

Ο Dow Jones «βυθίστηκε» 4,62% στις 7.888,88 μονάδες, ο S&P 4,91% στις 827,16 μονάδες και ο Nasdaq 4,20% στις 1.524,73 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης 940 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,51 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Σαφώς αρνητική η τελική εικόνα στο NYSE, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 5 προς 1, ενώ στο Νasdaq οι πτωτικοί επικράτησαν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 1.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 2,48% στα 13,95 δολάρια, ενώ κατέγραφε απώλειες 4,75% στα 3,21 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Πτωτικά 5,58% κινήθηκε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,19 δολάρια.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα στις ευρωαγορές μετά το κλίμα που διαμορφώθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε σημαντική πτώση 2,19% στις 4.213,08 μονάδες. Ο δείκτης DAX υποχώρησε 3,46% στις 4.505,54 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 3,64% στις 3.020,75 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v