Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρώει "πακέτο" η Wall Street

Ισχυρότατες απώλειες εμφανίζει η αμερικανική αγορά, με τον Dow κάτω από τις 8.000 μονάδες και τον S&P 500 να καταγράφει πτώση άνω του 4% μετά την ανακοίνωση του νέου "πακέτου" διάσωσης της οικονομίας. Βυθίστηκε η Ευρώπη.

Η αντίδραση της Wall Street μπρος το νέο σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας της κυβέρνησης Obama είναι όμοια με την αντίδραση των επενδυτών στις οχτώ προηγούμενες απόπειρες της κυβέρνησης Bush που στέφθηκαν με αποτυχία… δραματικά πτωτική.

Αναλυτικά, το νέο σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «τοξικής» τράπεζας με στόχο την αγορά "τοξικών" ενεργητικών ύψους 1 δισ. δολαρίων. Στο σχέδιο αυτό εκτός από το δημόσιο θα κληθούν να επενδύσουν και ιδιωτικοί φορείς, αγοράζοντας μη ρευστοποιήσιμους τίτλους που βασίζονται σε χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων, με μια minimum εγγυημένη απόδοση από το αμερικανικό δημόσιο.

Ο υπουργός οικονομικών, Tim Geithner, δήλωσε πως ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Όμως δε δίστασε να διαβεβαιώσει ότι παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δράσει άμεσα, κάνοντας ότι περνάει από το χέρι της για να αναστρέψει την κατάσταση. Την αποφασιστικότητα του αμερικανού υπουργού οικονομικών φαίνεται να μην συμμερίζονται οι επενδυτές.

Παράλληλα, με διευρυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 61-37 το «πακέτο» στήριξης της οικονομίας ύψους 838 δισ. δολαρίων που είχε προτείνει η κυβέρνηση Obama. Το κλίμα όμως στη Wall Street μοιάζει μη ανατρέψιμο, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές ρευστοποιήσεις από τους επενδυτές.

Σταθερά κάτω από τις 8.000 μονάδες έχει διαμορφωθεί από την αρχή της συνεδρίασης ο Dow Jones.

Αναλυτικά, αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί 4% στις 7.937 μονάδες, ο S&P 4,10% στις 833 μονάδες και ο Nasdaq 3,4% στις 1537 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Citigroup ύψους 12% ενώ η Bank of America υποχωρεί κατά 17%.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 σημείωσε υποχώρηση 2,77%, στις 193,82 μονάδες.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε σημαντική πτώση 2,19% διαμορφωμένος στις 4.213,08 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,46% στις 4.505,54 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 3,64% στις 3.020,75 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v