Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall Street

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος κινείται η Wall παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία καθώς οι επενδυτές εκδηλώνουν την αμφισβήτησή τους στην αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου της κυβέρνησης Obama.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος κινείται η Wall Street παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία καθώς οι επενδυτές εκδηλώνουν την αμφισβήτηση τους για την αποτελεσματικότητα του νέου πακέτου της κυβέρνησης Obama.

Αναλυτικά, νωρίτερα ανακοινώθηκε η αύξηση κατά 1% των λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώτη μετά από επτά διαδοχικούς μήνες υποχώρησης, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους επενδυτές.

Παράλληλα, οι αιτήσεις κατασχέσεων στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σε μια ένδειξη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για ανάσχεση των πλειστηριασμών, αρχίζουν να αποδίδουν. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση και σε σχέση με τον Δεκέμβριο, οι πλειστηριασμοί ήταν μειωμένοι κατά 10% και διαμορφώθηκαν στους 274.399.

Στον αντίποδα, πτώση-ρεκόρ 12% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το δ’ τρίμηνο, καθώς οι κατασχέσεις οδήγησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αξίες ενώ η ύφεση προκάλεσε θεαματική μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με στοιχεία της NAR.

Απογοητευτικά, (χειρότερα των προσδοκιών) κρίνονται από τους αναλυτές, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Coca Cola καθώς τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στο δ΄τρίμηνο στα 7,13 δισ. δολ. έναντι 7,33 δισ. δολ. και τα κέρδη στα 995 εκατ. δολάρια έναντι 1,21 δισ. δολ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Η μετοχή της Coca Cola ενισχύεται 6%, η μετοχή της Apple οριακά υψηλότερα 1,5% ενώ υποχωρεί η μετοχή της Dell κατά 2%.

Στον τραπεζικό κλάδο, σημαντική υποχώρηση 8% καταγράφει η Bank of America και 5% πτώση σημειώνει η Citigroup καθώς η επιτυχία του νέου σχεδίου στήριξης των τραπεζών αμφισβητήται έντονα από τους επενδυτές.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 1,80% στις 7790 μονάδες, ο S&P 1,85% στις 818 μονάδες και ο Nasdaq 0,85% στις 1517 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,55%, στις 190,14 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,76% διαμορφωμένος στις 4.202,24 μονάδες ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,70% στις 4.407,56 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 2,09% στις 2.964,34 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v