Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζουν τη Wall απασχόληση, Alcoa, Intel

Πιέσεις επικρατούν στη Wall και ο Dow Jones χάνει και πάλι τις 9.000 μονάδες, κατόπιν των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση και των δυσοίωνων ανακοινώσεων Alcoa και Intel. Έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, μετά τη δυσοίνωση ανακοίνωση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και τις απογοητευτικές ανακοινώσεις και προβλέψεις επιχειρήσεων, κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο.

Ειδικότερα, το ινστιτούτο ερευνών απασχόλησης ADP ανακοίνωσε ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 693.000.

Από την άλλη πλευρά, ο μεταλλευτικός κολοσσός Alcoa (-9%) προχωρά σε περικοπές 13.500 θέσεων εργασίας -το 13% του εργατικού της δυναμικού- αλλά και σε κλείσιμο μονάδων παραγωγής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η Intel ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων δ΄ τριμήνου 23%.

Από τον χρηματοοικονομικό τομέα η Bank of America (-1,20%) οδηγήθηκε σε πώληση μετοχών της κινεζικής τράπεζας China Construction Bank, συνολικής αξίας 2,8 δισ. δολαρίων, ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο διολισθαίνει προς τα 48 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως το πρόσφατο "ράλι" στην τιμή του οφείλεται περισσότερο στην έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην αναταραχή που έχει προκληθεί στον ενεργειακό κλάδο από τη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας σχετικά με το φυσικό αέριο, παρά στην αύξηση της ζήτησης, λόγω οικονομικής ανάκαμψης.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,83% στις 8.849 μονάδες, ενώ ο S&P καταγράφει απώλειες 2% στις 915 μονάδες. Πτωτικά 2,29% στις 1.614 μονάδες κινείται ο Nasdaq.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,46% στις 4.524,95 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 1,72% στις 4.939,76 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 1,40% στις 3.348,83 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v