Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής Wall μετά τα πρωτοχρονιάτικα κέρδη

Διορθωτική εικόνα εμφανίζει η αμερικανική αγορά, μετά τα εύρωστα κέρδη της πρώτης συνεδρίασης του 2009, με το ενδιαφέρον στραμμένο στα στατιστικά στοιχεία της ημέρας, που περιλαμβάνουν τα μεγέθη για τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Διορθωτική εικόνα, μετά τα εύρωστα κέρδη της πρώτης συνεδρίασης του 2009 εμφανίζει η Wall Street, με το ενδιαφέρον στραμμένο στα στατιστικά στοιχεία της ημέρας, που περιλαμβάνουν τα μεγέθη για τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,92% στις 8.951 μονάδες, ο S&P 0,3% στις 929 μονάδες και ο Nasdaq 0,43% στις 1.625 μονάδες.

Η μετοχή της Apple ενισχύεται 3% κατόπιν των διευκρινήσεων του επικεφαλής Steve Jobs για την κατάσταση της υγείας του και την παραμονή του στον τεχνολογικό κολοσσό.

Εντονες είναι οι πιέσεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, με την AT&T και την Verizon να υποχωρούν 4% και πλέον κατόπιν της πρόβλεψης της Sanford C. Bernstein & Co. για πλήγματα στην κερδοφορία του κλάδου.

Η JPMorgan Chase υποχωρεί 3,4% εξαιτίας ανησυχιών για αύξηση στις αδυναμίες αποπληρωμής χρεών.

Ο ενεργειακός κλάδος εξακολουθεί να ενισχύεται, με πρωταγωνιστή την μετοχή της Chevron, ακολουθώντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, στον απόηχο του αναβρασμού στη Μέση Ανατολή.

Την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε περιορισμένο όγκο συναλλαγών εξαιτίας των αργιών, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 6%, ο S&P 6,8% και ο Nasdaq 6,7%.

Ανησυχίες προκαλούν στους επενδυτές οι δηλώσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών για τον κίνδυνο διολίσθησης των τιμών ενεργητικών.

Το σαββατοκύριακο, τόσο ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, όσο και η επικεφαλής της Fed Σαν Φραντσίσκο, κα Janet Yellen, δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν να συγκρατήσουν ταχέως τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, εάν εκδηλωθεί στους ερχόμενους μήνες. Η κα Yellen δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σαφή κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Πάντως αρκετοί αναλυτές περιμένουν χρηματιστηριακή ανάκαμψη κατά τη φετινή χρονιά. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι «η καλύτερη τοποθέτηση για τα χρήματά σας φέτος, είναι οι μετοχές.»

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συμπλήρωσαν την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v