Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοχρονιάτικο "πάρτι" στη Wall Street

Υψηλά κέρδη, αισιοδοξία και εορταστικό κλίμα κυριάρχησαν στη Wall στην πρώτη συνεδρίαση του 2009. Πάνω από τις 9.000 μονάδες ο Dow. Ξεχώρισαν οι εταιρίες ενέργειας. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Με θεαματικά κέρδη ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του 2009 η Wall Street, με τους επενδυτές να αφήνουν στο παρελθόν μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακές χρονιές στην ιστορία και να ελπίζουν σε οικονομική ανάκαμψη από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση του Barak Obama.

Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση δεν επισκιάστηκε, παρότι προσωρινά οι δείκτες βρέθηκαν στο "κόκκινο" από μία ακόμα αρνητική ανακοίνωση από το μακροοικονομικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στο 32,4% από 36,2% τον Νοέμβριο, σε χαμηλό 28 ετών, διαψεύδοντας αρνητικά τους αναλυτές που υπολόγιζαν σε σταθεροποίησή του στο 36,3%.

Όπως σημείωναν επενδυτές, η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί το επιστέγασμα μιας ήδη προεξοφλημένης χρηματιστηριακά αρνητικής περιόδου και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να χαλάσει το "πάρτι" που στήθηκε σήμερα στη Wall Street.

Οι αναλυτές εμφανίζονται σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι για το 2009, αλλά τονίζουν ότι η αγορά θα περιμένει την συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου διάσωσης της οικονομίας που έχει εξαγγείλει ο Obama όπως και νέα μακροοικονομικά στοιχεία για να διαπιστωθεί το βάθος της ύφεσης.

Μεγάλοι κερδισμένοι της σημερινής συνεδρίασης οι εταιρίες ενέργειας. Ξεχωρίζουν η Exxon (2,5%) και η Chevron (4%) αφού το πετρέλαιο ανέκαμψε στα 46,21 δολάρια ανά βαρέλι, αντιστρέφοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα.

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου αποδίδεται τόσο στην ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή όσο και στις αναταράξεις που προκαλεί στην ενεργειακή αγορά η κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου της Gazprom.

Κέρδη σημείωσε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, με αποτέλεσμα η JP Morgan(+1%) και η Bank of America (+2,5%) να ενισχυθούν.

Κέρδη και για τη Citigroup (6%) κατόπιν της δημοσιοποίησης της πρόθεσης του CEO Vikram Pandit και του προέδρου Win Bischoff να μην πάρουν bonus για το 2008 και να προωθήσουν περικοπές στους μισθούς και στα προνόμια των υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής τράπεζας.

Με θεαματική άνοδο 16% έκλεισε και η General Motors, εν αναμονή της πρώτης δόσης 4 δισ. από το "πακέτο" στήριξης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,94% στις 9.034,69 μονάδες, ενώ ο S&P ενισχύθηκε 3,16% στις 931,76 μονάδες. Άνοδο 3,50% σημείωσε και ο Nasdaq κλείνοντας στις 1.632,21 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones ενισχύθηκε 6,1%, ενώ o Nasdaq και ο S&P κατέγραψαν κέρδη 6,7%.

Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη 600 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1 δισεκατομμύριο τεμάχια στο Nasdaq.

Πολύ θετική η εικόνα της συνεδρίασης, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών να κυμαίνεται στο5 προς 1 στο NYSE και στο 3 προς 1 στο Nasdaq.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Bank of America και ProShares, ενώ στο Nasdaq αυτές των Intel, Microsoft και Cisco.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 2,90% στα 14,88 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 3,41% στα 3,94 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Άνοδος 3,25% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,58 δολάρια.

Με σημαντικά κέρδη καλωσόρισαν το 2009 οι ευρωαγορές. Ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 2,88% στις 4.561,79 μονάδες, ενώ ο CAC 40 ενισχύθηκε 4,09% στις 3.349,69 μονάδες, εξίσου σημαντική και η άνοδος 3,39% του δείκτη DAX στις 4.973,07 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v