Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα λόγω αυτοκινήτων στη Wall

Μικτές τάσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά αποτιμά την κάμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ενώ αναμένει τις λεπτομέρειες του προγράμματος στήριξης της οικονομίας. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Μικτές τάσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά αποτιμά τις ανακοινώσεις για πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ενώ αναμένει τις λεπτομέρειες του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της νέας κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, σχετικά με τις ανακοινωθείσες πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, η Ford ανακοίνωσε μείωση της τάξης του 32,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίστοιχη κάμψη παρουσίασαν οι πωλήσεις ευρωπαϊκών και ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο, μετά την πτώση 0,4% τον Οκτώβριο, μέγεθος παρ’ όλα αυτά καλύτερο των εκτιμήσεων.

Εν τω μεταξύ η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τις λεπτομέρειες του πλάνου διάσωσης της οικονομίας της κυβέρνησης Obama, ύψους 300 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές και στήριξη των χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Verizon (-8%) και η JPMorgan (-4%) μετά την υποβάθμιση των μετοχών τους από διεθνείς οίκους.

Αντίθετα ενισχύεται η μετοχή της Apple (+5%) κατόπιν των διευκρινήσεων του Προέδρου Steve Jobs για την κατάσταση της υγείας του και το μέλλον του στην εταιρεία.

Ενισχύεται επίσης ο ενεργειακός κλάδος λόγω της νέας αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί 0,23% στις 9013 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,22% στις 1.636 μονάδες. Άνοδο 0,31% σημειώνει και ο S&P 500 στις 935 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενισχύθηκε 0,39% ο FTSE 100 στις 4.579,64 μονάδες, ενώ κέρδη 0,22% κατέγραψε ο DAX στις 4.983,99 μονάδες. Ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 3.359,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v