Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φρένο" από αυτοκίνητα στη Wall Street

Με απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, μετά τις ανακοινώσεις για υποχώρηση άνω του 30% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το Δεκέμβριο. Άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο Obama. Kέρδη στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η αμερικανική αγορά, μετά από μια συνεδρίαση μεταβλητότητας, βάζοντας τέρμα στο σερί τριών συνεδριάσεων κερδών που έφεραν τον Dow Jones πάνω από τις 9.000 μονάδες.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που είδαν τις πωλήσεις τους κατά τον μήνα Δεκέμβριο στις ΗΠΑ να υποχωρούν κατά μέσο όρο άνω του 30%.

Όσον αφορά τους αμερικανικούς κολοσσούς του κλάδου, General Motors και Ford, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις τους υποχώρησαν περίπου 32% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007, οι μετοχές τους κατέγραψαν κέρδη 3,5% και 5% αντίστοιχα, αφού η αγορά αναμένει την υλοποίηση του «πακέτου» στήριξης για τη διάσωσή τους.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο, μετά την πτώση 0,4% τον Οκτώβριο, μέγεθος παρ’ όλα αυτά καλύτερο των εκτιμήσεων.

Εν τω μεταξύ, ο επενδυτικός κόσμος παρακολούθησε με αγωνία τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο μεταξύ του νεοεκλεγέντος Προέδρου Obama και στελεχών του επιτελείου του σχετικά με το προταθέν σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει 300 δισ. δολάρια, μεταξύ άλλων σε φοροαπαλλαγές προς όφελος των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, σε έργα υποδομής και σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Όπως δήλωσε ο Barak Obama λίγα λεπτά μετά το πέρας των διαβουλεύσεων τα μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα, καθώς η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που δεν επιδέχεται κωλυσιεργίες.

Από τον χώρο των επιχειρήσεων σε αρνητικούς πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι Verizon και JPMorgan με απώλειες της τάξης του 7% και του 6% αντίστοιχα, κατόπιν της υποβάθμισης των μετοχών τους από διεθνείς οίκους και ανησυχιών για την χαμηλή ορατότητα της κερδοφορίας τους.

Αντίθετη πορεία για τη μετοχή της Apple (+4%) κατόπιν των διευκρινήσεων του Προέδρου Steve Jobs για την κατάσταση της υγείας του και το μέλλον του στην εταιρεία.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,91% στις 8.952,89 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε οριακές απώλειες 0,26% στις 1.628,03 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,47% στις 927,45 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη 900 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,4 δισεκατομμύριο τεμάχια στο Nasdaq.

Παρά το αρνητικό κλείσιμο οι θετικοί τίτλοι υπερτέρησαν των αρνητικών στο NYSE σε αναλογία 3 προς 2, ενώ στο Νasdaq η εικόνα ήταν ισορροπημένη.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Bank of America και ProShares, ενώ στο Nasdaq αυτές των Intel, Microsoft και Cisco.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 2,75% στα 15,31 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 1,55% στα 3,94 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Άνοδος 5,83% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,89 δολάρια.

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο που έκλεισε με κέρδη 5,2% στα 48,81 δολάρια.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενισχύθηκε 0,39% ο FTSE 100 στις 4.579,64 μονάδες, ενώ κέρδη 0,22% κατέγραψε ο DAX στις 4.983,99 μονάδες. Ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 3.359,92 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v